Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

SMILJE

SMILJE, Žuto smilje

 

Ljekarnički naziv: Flos Helichrysi

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Raste kao mediteranska biljka na sunčanim kamenjarima, padinama, pukotinama stijena, točilima, napuštenim vinogradima, obroncima brda i uz rubove putova.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje oko 1%, gorke tvari, treslovina i bioflavonoidi.

 

Ljekovito djelovanje: Pučka medicina tradicionalno preporučuje čaj od smilja za liječenje dišnih organa i kašlja, osjetljivosti nosnih sluznica, alergija, glavobolja, reumatskih tegoba i oboljenja kože ( oblozi i ispiranje). Čaj od smilja povoljno djeluje na stvaranje i izlučivanje žuči, ali i smiruje napadaje. Također pojačava sekreciju želučanog soka i rad jetre. Eterično ulje od smilja u liječenju upalnih stanja, djelotvornije je od kamilice, bolje regenerira kožno tkivo od ulja lavande i bolje liječi razne ožiljke na koži. Popularno je prirodno sredstvo za liječenje ožiljaka svih vrsta i zaustavljanje krvarenja, smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo i ima značajnu ulogu u liječenju osjetljive i bolesne kože kao i u prevenciji mogućih infekcija kože i rana, pojačava optok limfe i cirkulaciju, pomaže kod reumatičnih bolova, alergija i virusnih oboljenja. Također ima značajnu ulogu u ublažavanju emocionalnih tegoba, naročito kod srčanih oboljenja, pročišćava organizam kod alkoholičara, pušača i relaksira tijelo i mozak. Kod srčanih bolesnika, smilje otvara tok suptilnih srčanih energija, i pomaže kod koronarnih tegoba i upale vena.

 

Kontraindikacije: Eterično ulje od smilja u tretmanima, ne smiju rabiti trudnice, osobe koje boluju od epilepsije, i teški kronični bolesnici.

SMILJE, Helichrysum italicum, arenarium, Flos Helichrysi, Žuto smilje, cmilje, marjetica

 

RECEPTI:

Čaj za ispiranje i za obloge:

1 jušna žlica smilja, 2 dl vode

Priprema: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji 1 sat i procijediti. Čajem ispirati oboljela mjesta na koži, a za obloge namakati zavoj u čaj.

 

Ulje :

200 g suhih cvjetova smilja, litra maslinovog ulja

Priprema: Cvjetove smilja staviti u bocu te naliti maslinovo ulje. Začepiti i držati na toplom mjestu mjesec dana, uz povremeno mućkanje, zatim procijediti. Uljem mazati oboljela mjesta na koži, a za unutarnju upotrebu nužno je savjetovati se sa liječnikom.