Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

MRKVA

MRKVA, Koren, korenje, merlin, merlen, mrkvica, ptičnjak, stidak, žuta mrkva, Daucus carota subsp.sativus L.

 

Druga imena: Koren, korenje, merlin, merlen, mrkvica, ptičnjak, stidak, žuta mrkva

Strani nazivi: Engleski: Carrot

Francuski: Carotte

Njemački: Mohre

Talijanski: Carota

 

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Raste u vrtovima i poljima

MRKVA, Koren, korenje, merlin, merlen, mrkvica, ptičnjak, stidak, žuta mrkva, Daucus carota subsp.sativus

Ljekoviti sadržaj: Eterična ulja mrkve pinen, asparagin, cineol, liunen, bisabolen, kariofilen, fitosterin, flavonoidi, glutamin, galaktan, inozitol, ducarinum, masno ulje, dukosterin, listovi sadrže pirolidin i daucin, cvjetovi sadrže kvercetin, korijen velike količine karotinoida iz kojih nastaje vitain A, sadrži također vitamine B1, B2, B5, B6, C, E, H, P, D, zatim minerale kalij, kalcij, željezo, fosfor, natrij, magnezij, arsen, mangan, sumpor, bakar, brom, asparagin. Vitamin E potreban je za rast i održavanje vrste ili plodnosti, a vitamin H potiče lojne žlijezde i sprečava soljenje kože i prijevremeno ispadanje kose. U 100 g korijena ima 176 kJ ili 42 kal.

 

 Ljekovito djelovanje: Mrkva jača otpornost organizma, usklađuje i obnavlja rad i funkcije svih organa koji tokom godina oslabe. Najbolji primjer prirodnog ljekovitog djelovanja mrkve je tzv. Oslo doručak, koji je najviše pomogao školskoj djeci koja žive u teškim klimatskim uvjetima. Priprema se tako da se večer ranije zobene pahuljice namoče u mlijeku, da bi se ujutro malo podgrijale i u njih umiješalo meda i svježe naribane mrkve, uz još malo vrućeg mlijeka. Oslo doručak predstavlja pravi energetski životni eliksir. Sok mrkve je ljekoviti pripravak, pa ga upotrebljavamo kod mnogih oboljenja ili kao preventivni biostimulator organizma i to kod anemije, arterioskleroze, bolesti jetre, kod pojave glista, kod crijevnih oboljenja, kod čira na želucu ili dvanaesniku, kod reume, kodupale grla ili početne upale pluća, prehlade i naročito gripe sirup odmrkve je vrlo djelotvoran lijek. Mrkva ima lagano laksativno djelovanje na crijeva, dakle izaziva pražnjenje, ali ako se uživa sok, tada se sprečava zatvor. Pučka medicina savjetuje svim oboljelima od raka da se podvrgnu kuri sa mrkvom i hrane se njenim sokom. Kod osjećaja starenja i sve slabije aktivnosti, i kod slabog rada organizma i očne mrene, kod bolesti kože, kod očnih bolesti, za bolji vid. Mrkva je poznati detoksikant i antioksidans organizma i krvi. U pučkoj medicini to je stari lijek za čišćenje krvi, za čišćenje mokraćnih organa i putova, a na teške rane stavlja se izrezana mrkva i drži dva sata. Zatim se koristi u dijetama kod oboljenja jetre i žuči, kod astme, kod slabe muške potencije. U kozmetici lica i tijela, mrkva ima zapaženu ulogu, jer sadrži vitamin A, koji sprečava suhoću kože i nastanak bora, pojavu akni, a također liječi opekline i razne kožne nečistoće.

Kontraindikacije: Kod uzimanja većih količina mrkve, dolazi do pojave žute kože, što je relativno česta pojava kod vegetarijanaca.

MRKVA, Koren, korenje, merlin, merlen, mrkvica, ptičnjak, stidak, žuta mrkva, Daucus carota subsp.sativus

 

RECEPTI:

Sirup:

Priprema: Opranu mrkvu narezati ili samljeti i iscijediti sok. Dobiveni sok u omjeru 1:1 pomiješati sa šečerom i staviti kuhati. Čim se smjesa zgusne staviti u staklenke i zatvoriti. Uzimati 3x po 1 jušnu žlicu na dan i to kod živčanih bolesti, impotencije i protiv crijevnih parazita.

Medni sirup:

Priprema: Sok mrkve izmiješati sa medom u omjeru 1:2 i obogatiti ga biljnim ekstraktom (propolis ili ekstrakt kadulje), ovisno o namjeni liječenja.