Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

MASLAČAK

MASLAČAK, Divlji radič, gorko zelje, radič, talijanska salata, Taraxacum officinale Web.

 

Ljekarnički naziv: Radix Taraxaci cum herba

Druga imena: Divlji radič, gorko zelje, radič, talijanska salata

Strani nazivi: Engleski: Common Dandelion, Dandelion

Francuski: Dent de lion, Pissenlit, Pissenlit officinal

Njemački: Butterblume, Ggemeine Kuhblume

Slovenski: regrat, jajčar, mlečec

Talijanski: Dente de leone, Soffione

 

Vrijeme cvatnje: Travanj-srpanj

Stanište: Raste na livadama, vrtovima, poljima, šumskim putovima, parkovima..

Ljekoviti sadržaj: Korijen maslačka u proljeće sadrži do 20% šećera i levulina; u kolovozu sadrži više inulina -oko 40%, jer se mliječni sok pretvara u inulin,a u listopadu korijen sadrži najviše tarakserina, manita i levulina. Maslačak sadrži triterpenske spojeve tarasaskterol, hootaksasterol, seskviterpenske laktone, asparagin, betaamierin, androsterol, sterine, betasitosterin, stigmasterin, holin, helelin, holin, lecitin, tarakserol, levulozu, smolu, kaučuk, vosak, sluz, a u jesen velike količine inulina, enzima i treslovine. Od kiselina sadrži nikotinsku i kremičku, od mineralnih soli kalija, kalcija 6,1%, željeza 3%, magnezija 2,5-4%, fosfora 3,6%, silicija, natrija, sumpora, mangana, a od vitamina najviše C 18 mg, A,B,D. Toksičnost: Taraxacin- u većim količinama može izazvati jači rad srca, proljev i pojačano mokrenje.

Ljekovito djelovanje: Mliječni sok maslačka je lijek visoke vrijednosti, uvjerit ćete se da je to istina, čim nekoliko dana budete konzumirali salatu od mladih listova i korijena maslačka, u rano proljeće. Dovodi do pojačanog mokrenja, otklanja proljetni umor, uređuje probavni sustav, pročisti krv, jetru i bubrege. Maslačak je biljka koja ima snagu, posebno korijen, da rastvara,čisti, otvara, izlučuje i jača organizam. Kao antioksidans i detoksikant i čitavog tijela, maslačak utječe na pojačano izlučivanje iz tijela, posebno žuči i jetre, otklanja zastoje, smetnje u radu tih organa, pojačava izlučivanje mokraće i odstranjuje iz tijela sve štetne i otrovne tvari, osvježava i jača. Mliječni sok maslačka ima prednost u liječenju raznih oboljenja jer je to najljekovitija komponenta maslačka, ali ne zaostaju ni svježi i suhi korijen maslačka, kao ni list maslačka. Žvakanje stabljike maslačka u toku dana (6-10) i gutanje soka, izvrsno pomaže u odstranjivanju kolesterola i mokraćne kiseline iz krvi. Maslačak je tako i biljka za odstranjenje svih oboljenja jetre. Indijanci su u davnim vremenima maslačkom liječili sva unutarnja oboljenja, pa se i danas on koristi kod trovanja raznim metalima i ostalog trovanja krvi. Maslačak se u današnje vrijeme koristi kod oboljenja jetre, crijeva, žuči, krvi, oligurije, kod vodenih bolesti, dijabetesa, astenije, insuficijencije bubrega, slabog mjehura, bakterijskih infekcija, gihta, reume, kože, Alzheimerove bolesti, osteoporoze. Mlijeko maslačka sadrži estrogen, pa može pomoći kod raznih nedaća u prirodi kao što su ubodi pčela, ekcemi, razne porezotine i ogrebotine, opekline, akne, bradavice. Također može pomoći i kod cirkulacije, dišnih puteva, gihta, glavobolje, debljine, hormonalnih neravnoteža, hemeroida, nadutosti, vjetrova, upale pluća, PMS-a, pneumonije, visokog tlaka, čišćenje organizma, žutice, proljetnog umora…

Kontraindikacije: Kod terapije antibioticima, maslačak ne bi trebalo upotrebljavati ni u kojem obliku. Kod osoba sa viškom želučane kiseline, može pojačati tegobe, kao i kod žučnih akutnih tegoba. Kod teško oboljele jetre, sok ili razne druge pripravke od maslačka uzimati svaki drugi dan.

MASLAČAK, Divlji radič, gorko zelje, radič, talijanska salata,

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja:

200 g usitnjenog korijena, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Močiti korijen 30 dana u alkoholu, nakon toga procijediti. Uzimati 3x po 15 kapi, s malo vode ili čaja.

Sirup za jačanje i čišćenje krvi, probavu i za kašalj:

300 cvjetova maslačka, 3 l vode, 3 kg šećera, 3 limuna

Priprema: Cvjetove maslačka namakati 24 sata u vodi i staviti da dobro prokuhaju. Procijediti, dodati šećer i sok od limuna, pa ponovno kuhati sve dok se ne dobije gusta smjesa kao sirup. Vruće ulijevati u sterilizirane boce ili staklenke. Koristi se kao jelo, namaz ili lijek za jačanje i čišćenje krvi, i za probavu. Sirup se može uzimati i kod kašlja.