Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

GAVEZ (Symphytum officinale) Fam. Boraginaceae

Popularni nazivi: voluj, crni koren, vrani gavez, klinjak, gavezina

Opis: Ova lekovita biljka je jedna od najdragocenijih koje nam priroda nudi. Raste po vlažnim pašnjacima, pored ograda i cveta celo leto. To je zeljasta, živopisna biljka, prekrivena oštrim maljama, sa uspravnim razgranatim stablom od 1,20 m. Listovi su ovalni i suženi prema dršci, raspoređeni su naizmenično. Cvetovi su roze-purpurni, ljubičasti, ređe beli i čine kratke cvasti. Koren je vretenast, razgranat, spolja crne, iznutra bele boje (posle sušenja postaje žućkast). Cveta od maja do kraja avgusta.

 

 

Upotrebljivi delovi:

Sakuplja se gornja polovina stabljike – u vreme i posle cvetanja, u periodu april-septembar.
Listovi se suše u senci.
Koren – sakuplja se od marta do aprila, ili od septembra do novembra.
Koren se očisti od čvorova i nadzemnih delova, opere se i iseče na komade, dužine 10-15 cm. Deblji komadi se raseku vertikalno. Pripremljen na ovaj način, koren se suši u najkraćem vremenskom roku što sprečava proces fermentacije. Sušenje se vrši na suncu, na tavanu, ili u sušarama. Osušeno korenje se čuva u suvim prostorijama, bez vlage.

Uslovi za upotrebu: Koren treba da je čist, da ima sjajno-crnu boju spolja i belo-žućkastu iznutra. Treba ga usitniti na komade od 10-15 cm. Takođe je potrebno odstraniti sve nadzemne delove biljke.

Aktivna svojstva: Etarsko ulje, alantoin, tanin, sluzi, holin. Farmakološko dejstvo:
Interno: Antiinflamator (protiv zapaljenja), adstrigens (izaziva skupljanje), emoliens (sredstvo za umekšavanje), ekspekto-rans (za iskašljavanje), hemostatik (za zaustavljanje krvarenja), cikatrizant (za isceljenje rana), antimikotik (protiv gljivica).
Spolja: Dekongestiv (sanira nagomilavanje krvi i drugih teles-nih tečnosti u organizmu), adstrigens, cikatrizant.

Terapeutske indikacije: Bronhitis (upala bronhija – dušnica), furunkul (čir), kancer (rak).
Spolja: Opekotine, varikozni čir, hemoroidi (šuljevi), u vidu obloga i kupki. Takođe se priprema i oblog od lišća gaveza, koje se potopi u vrelu vodu, a zatim samelje. Dobijenu kašu treba staviti na bolno mesto ili na predeo zahvaćen tumorom; ista kaša se dobija od svežeg korena koji se izrenda, pomeša sa vrelom vodom i obloži se obolelo mesto. Kaša se može dobiti i od suvog korena koji se zdrobi i pomeša sa mlakom vodom. Izmešan sa kamilicom, hajdučicom i pelinom, koristi se za ispiranje usne duplje kod stomatitisa (upala sluzokože usne šupljine i dental-nog apscesa – zubnog zagnoja).
– Tinktura od gaveza je veoma delotvorna. Osobe koje boluju od reumatizma i artritisa (upale zglobova) mogu koristiti ovaj preparat za masažu.
Oblog u vidu kaše od lišća gaveza, preporučuje se kod paralize i stavlja se na obolele udove.
Sušeni koren se može izgnječiti ili istucati i pomešati sa mlakom vodom pri čemu se dobija kaša koja se stavlja na obolelo mesto.
Topli oblozi su veoma korisni kod varikoznog čira, reumatizma, bolova u grlu, bolova u amputiranim udovima, periostitisa (zapaljenja kostiju, pokosnice).
– Čaj je efikasan lek kod bronhitisa, oboljenja digestivnog trakta (organa za varenje), i hemoragija u digestivnom tubusu. Piti 2-3 šolje dnevno.
Protiv čira na želucu preporučuje se čaj od: 100 g gaveza, 100 g nevena, 50 g troskavice (Polygonum aviculare).
Tinktura od gaveza je dobra protiv rana, uboja, ehimoza (krvnih podliva) i fraktura (preloma kostiju).
Lišće gaveza se koristi i kao dodatak za kupku kod reumatskih bolova, kostobolje, diskopatije i slabe cirkulacije. U ovom slučaju (slaba cirkulacija) naročito kad su u pitanju hladne noge, treba primenjivati kupke od koprive i gaveza.

Način upotrebe:
– Infuzija: 2 kašike korena (fino usitnjenog) ostaviti preko noći u 250 ml hladne vode; ujutru malo ugrejati, procediti i piti u retkim gutljajima.
– Čaj za čir na želucu: 1 puna kašičica listova stavi se u 250 ml vrele vode; ostaviti da odstoji pokriveno 3 minuta, a zatim procediti. Piti 3-4 šolje u retkim gutljajima, u toku jednog dana.
– Oblog: Dobro osušeno korenje sitno se samelje, odmah se pomeša sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, a zatim se raširi na platnu. Oblaže se dok je toplo na obolelu zonu i pričvrsti zavojem.
– Primena svežeg lišća: Sveže lišće oprati i usitniti u avanu dok se ne pretvori u kašu koja se stavlja na obolelo mesto.
– Dodatak za kompletnu kupku: 500 g svežeg ili sušenog lišća, potopiti u 5 litara hladne vode. Sledećeg dana ugrejati do ključanja, a tečnost dodati u vodu za kupanje.
– Sedeća kupka: Isti postupak kao i za kompletnu kupku, s tim što se uzima 200 g lišća (vidi poglavlje: Sedeća kupka – Preslica).

– Tinktura od gaveza: Korenje gaveza se opere, očisti četkom, fino se usitni, stavi u flašu bez nabijanja, prelije votkom jačine 40% i drži na suncu ili pored peći 14 dana, posle čega se procedi.
Mast od gaveza: 4-6 svežih korena, pošto se dobro operu i usitne, dodati u 250 g otopljene biljne masti ili margarina.
– Drugi način: 10 kašika rendanog korena pomešati sa 11 kašika masnoće. Sud sa ovom smesom pokriti i ostaviti da odstoji 12 sati, posle čega se ponovo ugreje i procedi kroz platno. Pro-ceđeni sadržaj odmah presuti u teglu i čuvati u frižideru. Koristi se kod varikoznog čira, manjih povreda, hemoroida (šuljeva).