Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

HREN

HREN, Cochlearia armoracia L. – Armoracia lapathifolia Gilib

Ljekarnički naziv: Radix Armoraciae

Druga imena: Hrin, kren, ljuti hren, ren

Strani nazivi: Engleski: Horse-radish

Francuski: Raifort

Njemački: Meerrettich

Slovenski:Hren, ren turman

Talijanski: Barbaforte Cren, Rafano

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

 

 

Stanište: Uzgaja se u vrtovima, u prirodi raste u poludivljem obliku.

Vrste hrena: Hren koji ima bijelu i glatku koru slatkog je okusa, a hren koji ima grubu bijelu koru oštrog je okusa.

 

Ljekoviti sadržaj: U mladim listovima hrena, ima 300-400 mg askorbinske kiseline, i 14 mg karotina. Korijen hrena sadrži sumporni glikozid, jako hlapljivo eterično ulje, asparagin, glutamin oksidazu, encim mirozin, glukzu, šećer, kalij, željezo, natrij, silicij, magnezij i vitamin C.

Ljekovito djelovanje: Hren je općenito vrlo djelotvorno i ljekovito sredstvo, koje pomaže kod astme, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, pročišćavanja pluća, a izuzetno je dobar i za jačanje, zatim kod kašlja, stimulativno djeluje na žuč, učinkovit je kod svih oboljenja jetre, u čišćenju bubrega, mjehura i mokraćnih kanala, pogotovo ako su u pitanju uporne bakterije, sprječava razmnožavanje bakterija, odličan je za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura, povoljno utječe na crijevnu mikrofloru, ima ljekovitih svojstva u liječenju bolnih mjesta kod reuma, pojačava površinsku cirkulaciju kože, grije, peče i ublažava bolove.

Hren je poznati diuretik, pa se preporuča kod vodenih bolesti-voda u trbuhu, voda oko osrčja i voda u plućima, kao i kod oštećenih nogu.

Kontraindikacije: Osobe sa gastrointestinalnim bolestima kao što su čir na želucu i diverticulitis, osobe koje imaju tegobe sa štitnjačom, upalom bubrega i trudnice, ne bi smjele uzimati hren ni u kojem obliku.

 

hren

RECEPTI:

Sok za navedena oboljenja:

Hren izrezati na tanke kolutove i poslagati na raširenu gazu iznad veće posude. Kolute posuti šećerom i čekati da šećer rastvori hren. Tako dobiveni sok je ustvari sirup. Sok od hrena može se koristiti kao sladilo za čajeve kod plućnih oboljenja,ali i kod drugih bolesti.

Tinktura za kožne tegobe:

Litra 96-postotnog alkohola, 250 g naribanog hrena

Priprema: Naribati hren, staviti ga u tamnu dvolitrenu bocu i preliti alkoholom. Držati 15 dana na tamnom mjestu, zatim procijediti. Najbolje je bocu dobro začepiti i zakopati u vrtu. Ovu tinkturu koristiti za liječenje kožnih nečistoća lica i tijela. Tinktura od hrena se preporučuje i kod pojave tzv.jetrenih pjega na licu, i za ispiranje rana, i to gnojnih, koje teško zacjeljuju, kao i kod izraslina divljeg mesa.

Sličan Post 2014-11-04 19:30:19. izvor: Biljna Medicina