Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

GRAH

Druga imena: bažul, fažol, fižol, pasulj

Vrijeme cvatnje: Svibanj-srpanj

Stanište: Raste u vrtovima i na poljima

Ljekoviti sadržaj: Betain, trigonelin, biogeni amini, asparagin, kolin, brojne aminokiseline, arginin, tirozin, triptofan, glukokinini, vitamin C, celuloza, silicijeva kiselina, bjelančevina 26%, masti 2,1%, ugljikohidrata 52%, vlakna 1,6 g, kalij, kalcij, fosfor, željezo, vitamine B1 – 0,21 mg, B2 – 0,11 mg i C 32 mg, inozitol. Toksičnost: Svježi grah i svježe mahune sadrže fazin, pa nisu jestivi u svježem stanju, tako da ih treba kuhati.

 

grah, kikiriki, Orašac, zemljin orašac

 

Ljekovito djelovanje: Plod graha. Pučka medicina rabi grah za liječenje bolesti kože, i to u obliku čaja za ispiranje osipa i svraba kože, i u obliku brašna od graha za izvlačenje i sazrijevanje gnoja iz čireva, zatim kod bolesti krvi, naročito kod povišenih masnoća i karcinoma i kod acetonemije. Plod graha je teška namirnica, i ne podnosi ga svaki organizam, zbog toga što je ljuska graha bogata sirovim vlaknima, pektinskim i drugim teško probavljivim spojevima, pa ga ne samo bolestan nego i zdrav organizam teško podnosi. Zato se nešto lakše podnosi pasirani grah. Grah u prehrani moraju izbjegavati osobe bolesnog želuca i crijeva, bubrežni bolesnici zbog prevelikog sadržaja bjelančevina, srčani bolesnici, dijabetičari zbog visokog sadržaja ugljikohidrata koji se ne ukla

pa u njihovu dijetu. Znanost u preventivne svrhe, savjetuje uključiti u prehranu što više mahunarki kao što su grah, mahune, grašak, soja, slanutak, jer kao odlični antioksidansi štite organizam od možebitnih rizika karcinoma i srčanih bolesti. Korijen graha jak je i opasan narkotik. U novije vrijeme, sve se više cijene osušene klice graha kao izvrsna prirodna namirnica, jer sadrže veći postotak ljekovitih tvari od kuhanog ili sušenog graha. Mahune graha dobre su u liječenju bolesti bubrega i mjehura, visokog tlaka, reume, gihta i dijabetesa. U ishrani koristimo zelene mlade mahune graha ili sušene mahune graha. Suhe mahune jednako su vrijedne kao i svježe, ali sadrže manje ljekovitih supstanci kao što je glukokinin, koji se kuhanjem i sušenjem ne razara, ali gubi na jačini djelovanja.

Kontraindikacije: Nadutost i težina su najčešće pojave nakon jela.

RECEPTI:

Čaj od suhih mahuna kod šećerne bolesti:

100 g suhih mahuna graha, 60 g lista borovnice

Priprema: Napraviti čajnu mješavinu, pa tri žlice te mješavine kuhati u pola litre vode, dok se voda ne smanji za trećinu. Piti prije jela po 1 dl 3x dnevno.

 

Čajna mješavina kod acetonemije krvi:

100 g suhih mahuna graha, 50 g lista borovnice, 50 g ploda borovice, 50 g stolisnika, 50 g lista maslačka, litra vode

Priprema: Od navedenih biljaka napraviti čajnu mješavinu, uzeti 4 žlice i kuhati 5 minuta u litri vode. Poklopiti,  pustiti pola sata da odstoji i procijediti. Piti po 2 dcl prije svih obroka.