KOPRIVA

KOPRIVA, Urtica dioica L.

kopriva

Ljekarnički naziv: Folium Urticae

Druga imena: kopriva obična, kopriva žara, pitoma kopriva, pasja kupina, velika kopriva

Strani nazivi: Engleski: Common Nettle, Stinging Nettle

Francuski: Ortie diod ´que

Njemački: Grosse Brennessel, Brennessel

Slovenski: kopriva, mala pekoča kopriva, ožarnica, pečenica

Talijanski: Ortica comune

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

Stanište: Raste kao dosadan korov na zapuštenim mjestima, gajevima, obalam rijeka i potoka, rubova šuma

Ljekoviti sadržaj: Svježa kopriva sadrži ugljikohidrata 7%, proteina 5,5%, masti 0,7%, i 75-137 mg vitamina C, provitamina A 20 mg, vitamine B2 i K, klorofil, kolin, acetilkolin, kiseline: mravlju, octenu, maslačku, kremičku, taninsku, galnu i mineralne soli, željezo, mangan, magnezij, natrij, kalij, kalcij, bor, fosfor, enzim sekretin, škrob, neke alkaloide, glikokinin, lecitin, fitosterol, sluz, vosak, a u žaokama histamin.

Ljekovito djelovanje: Uvrštavanjem koprive u jelovnik, dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova, koji pomažu u rastvaranju masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona. Ljekovito djelovanje enzima sekretina, što ga sadrži kopriva, utječe na povećanje broja crvenih krvnih tjelešca, na sadržaj šećera u krvi kojeg smanjuje na žlijezde koje potiče na rad, i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kod radioaktivnih zračenja, kao i kod liječenja posljedica radioaktivnog zračenja. Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju raznih anemija, u  prevenciji arterioskleroze, oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura ( za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca…), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate, povećane prostate, teškoće u mokrenju…), šećerne bolesti jer smanjuje nivo šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica, zaustavlja i sprečava krvarenje, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, zatvora,krvarenja iz maternice, pluća, crijeva, bubrega i mokraćnih putova, pomaže kod peludne groznice i ostalih vrsta alergija, pobuđuje izmjenu tvari, jača, čisti krv i cijeli organizam, liječi bolesti metabolizma, jača imunitet, snižava visok tlak, sprečava stvaranje kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru i uništava ih, pojačava lučenje mlijeka u dojilja, jača rast kose, sprečava ćelavost i otklanja prhut, liječi jetru, bolesti žuči i slezene, bolesti želuca i crijeva, oboljenja dišnih putova i organa, kod raznih tumora i težih oboljenja,kod kožnih oboljenja (sunčane pjege, kožne nečistoće, ekcemi, opekline). Žarenjem bolnih reumatskih mjesta svježom koprivom, kao i kod išijasa, olakšavaju se bolna stanja. Kopriva pomaže kod raznih rana, bolesti ženskih spolnih organa i menstrualnih tegoba ( razne bakterijske infekcije, infekcije s Candidom, kod neredovitog mjesečnog ciklusa, pms). Zatim pomaže kod reume kostiju i zglobova ( osteoartritis, reumatoidni artritis, burzitis, tendinitis), gihta, hemoroida. Kopriva je djelotvorna kod svih upalnih unutarnjih procesa, naročito kod urinarnog i respiratornog sustava (infekcije, alergije, bronhitis, kašalj, laringitis, astma kod koje djeluje kao antihistaminik  u obliku čaja od listova i korijena, peludne groznice, tuberkuloze). 

Kontraindikacije: Svježi sok i svježu biljku, potrebno je uzimati sa velikim oprezom, jer su moguća trovanja radi hipodermičkog djelovanja sitnih žarnica na sluznicu želuca. Preporučuje se sok i biljku kratko prokuhati.

 

RECEPTI:

Sok za navedena oboljenja:

1 kg koprive

Priprema: Koprivu oprati i staviti močiti u hladnu i zasoljenu vodu 2 sata. Izvaditi listove koprive i dobro ih isprati od soli i dobro ocijediti. U mikseru ili u mašini za mljevenje mesa, samljeti listove i iscijediti sok pomoću lanene krpe. Uzimati 1-3 dl na dan, s malo vode ili soka od raznog povrća.

 

Sirup za navedena oboljenja:

litra soka od koprive, 2 kg meda

Priprema: Dobro procijeđeni sok izmiješati sa medom i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Spremiti u steriliziranu staklenku. Uzimati 3x po 1 jušnu žlicu na dan kod oboljenja dišnih organa, za jačanje slabokrvnih i jačanje imuniteta.

izvor: Biljna Medicina