Narodna Apoteka

Tradicionalna Biljna Medicina

LEKSIKON BILJA

GINSENG, Žen Šen

ŽEN ŠEN, panaks, ginseng, panax ginseng C.A.Meyer

Ljekarnički naziv: Radix Ginseng

Druga imena: Panaks, ginseng

Strani nazivi: Engleski: American ginseng

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: slobodno u prirodi po planinskim šumama od Istočne Azije do Mandžurije.

Ljekoviti sadržaj: Saponin, šećer, panocen, panaqunom, germanium, peptidi, holin, sterein, fitosterol, glikozidi, panoksinska i masne kiseline, vitamini B1, B2, C, aluminij, arsen, bakar, fosfor, kalcij, kobalt, magnezij, mangan, željezo.

 

Ljekovito djelovanje: Kinezi su odavna žen šen rabili za liječenje svih svojih mentalnih, fizičkih i emocionalnih tegoba. Za njih je to biljka koja krijepi, jača i vitalizira cijeli organizam, i u konačnici pomlađuje, pa se može koristiti za usporavanje prirodnog toka starenja. U narodu je poznato da je žen šen dobar afrodizijak, pa se u tom svojstvu i preporučuje, ali malo njih zna da je također veliki lijek za bolesti srca, pa se preporučuje u liječenju žila i krvnog tlaka, ako je visok snizuje, ako je nizak povisuje, pojačava cirkulaciju, regulira masnoće u krvi i šećera, liječi slabokrvnost, bolesti jetre, bolesti imunosustava, živčanih bolesti i stanja anksioznosti, nesanicu, reducira rizik od karcinoma, stimulira rad endokrine žlijezde, pomaže u liječenju reume i bolesti zglobova, otklanja kronični umor, potiče metabolizam , pomaže kondicijskoj i psihofizičkoj relaksaciji i koncentraciji jer ubrzano nadoknađuje izgubljenu snagu, jača izdržljivost i pojačava snagu dubine uzdisaja i izdisaja, pa je koristan sportašima. Također poboljšava vid, liječi glavobolju, probavne smetnje, koristi protiv povraćanja, mučnina, potiče i pojačava moždanu aktivnost, regulira endokrilni sustav i hormonalne disfunkcije, pojačava izlučivanje adrenalina, potiče funkciju pluća. Listovi žen šena dobar su emetik i ekspektorant. Kineski žen šen pomaže i pojačava Yin energiju, a smiruje Yan energiju, uravnotežuje tenzije, ublažava glavobolje, regulira tlak, jača izgubljeni libido i potenciju. Korejski žen šen je jači i intenzivnijeg djelovanja od kineskog, pa se rabi kao tonik za Yin i Yan energiju, a pri tome pojačava vatrenu energiju koja pojačava energiju libida. Ne preporučuje se kod vrućih upalnih bolesti. Sibirski žen šen djeluje manje stimulitativno od kineskoga i korejskoga, ali se preporučuje za regulaciju rada žlijezda, i kod depresije.

Kontraindikacije: Kod akutnih stanja kao što je hipoglikemija, nije preporučljivo uzimati žen šen. A i inače treba se, da ne bi došlo do narušavanja zdravlja, konzultirati sa liječnikom, osobito ljudi koji imaju srčanih komplikacija.

Napomena: Dobro je znati da manje doze žen šena povisuju, a veće snižavaju krvni tlak.