VRBICA

VRBICA, vrbica crvena, vrbica močvarna, vrbičica, potočnjak, Lythrum salicaria L.

 

Ljekarnički naziv: Flores-flos Lythraceae

Druga imena: vrbica crvena, vrbica močvarna, vrbičica, potočnjak

Strani nazivi: Engleski: Purple Loosestrife

Francuski: Lythrum salicaire

Njemački: Blut Weiderich

Slovenski: navadna krvenka

Talijanski: Salcerella comune

VRBICA, vrbica crvena, vrbica močvarna, vrbičica, potočnjak, Lythrum salicaria

Vrijeme cvatnje: Lipanj-rujan

Stanište: vlažno tlo uz potoke, jezera, u vlažnim šumama, močvarama..

Ljekoviti sadržaj: Treslovina, sluz, šećer, pektin, masti, eterična ulja, organske kiseline, salikarin, vosak, karotin, fitosterin, biljne sluzi, željezo

Ljekovito djelovanje: Svaka biljka koja u sebi sadrži mnogo treslovine tj.tanina, koristila se najviše za zaustavljanje krvarenja kako vanjskog tako i unutarnjeg, zatim kod proljeva  i kožnih oboljenja. Osim toga, vrbica je imala mnogo drugih primjena i to kod liječenja upalnih tegoba, upala ženskih genitalnih organa, kožnih bolesti naročito onih koji se javljaju kao posljedica debljine kod muškaraca i žena i to ispod pazuha, na vratu i grudima, između butina, raznog svraba kože, raznih rana a poglavito onih od vena, zatim kod uzbuđenih živaca, kod krvarenja, kod svih oblika proljeva i kod krvi u stolici. Prašak od suhih cvjetova vrbice je tradicionalno sredstvo za zaustavljanje nosnog krvarenja. U cvjetovima ima oko 14% tanina, u listovima oko 12%, a u stabljici oko 8%. Također se vrbica upotrebljava u kozmetičke svrhe za njegu lica i tijela, i naravno liječenja kožnih nečistoća. Zapadna medicina korijen upotrebljava za jačanje krvi i protiv upala, a cvijet kao tonikum. U nekim državama Europe, rabi se također kao čistač limfnog sustava, za ispiranje grla, kod raznih infekcija i influence, kod bakterijalne i amebične dizenterije, za ispiranje rana i očiju, kod gastrointestinalnih bolesti kao što su npr. Chronova bolest i IBS ( iritativni Bowel sindrom), i kod šećerne bolesti. 

Kontraindikacije: Vrbicu ne bi trebale uzimati osobe sa komplikacijama želuca, žuči i jetre.

 

RECEPTI: 

Sirup za dječje proljeve:

150 g praška od cvjetova, 1 kg šećera, litra vode

Priprema: Vodom preliti prašak vrbice i močiti 24 sata, zatim procijediti. Rastopiti u vodi šećer i dodati ekstrakt ( vodu u kojoj se močio prašak), i kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta smjesa sirupa. Uzimati 2-3 puta na dan po jednu čajnu žličicu sa čajem.

Tinktura:

200 g usitnjenih listova, litra 60%-tnog alkohola

Priprema: Listove močiti mjesec dana u alkoholu pa procijediti. Uzimati 2-3 puta na dan 5-10 kapi tinkture sa vodom ili čajem.

izvor: Biljna Medicina