RAJČICA

RAJČICA, Crveni patlidžan, paradajz, pomidor, tomat, tomato, Solanum liycopersicum L.

 

Druga imena: Crveni patlidžan, paradajz, pomidor, tomat, tomato

Strani nazivi: Engleski: Garden tomato

Francuski: Pom, tomato

Njemački: Tomaat

Slovenski: Paradižnik

Talijanski: Pomodoro, Tomato

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

 

Stanište: Raste u vrtovima i na plantažama

RAJČICA, Crveni patlidžan, paradajz, pomidor, tomat, tomato, Solanum liycopersicum Ljekoviti sadržaj: Voda 94%, ugljikohidrati 4%, malo masti i bjelančevina, kalij 316 mg, natrij 125 mg,kalcij 43 mg, magnezij 51 mg kao i željezo, likopen, glikoalkaloid tomatin, demsin, ksantofil, amidi. Vitamini A (karotin) 3,3 mg, B kompleksa 1,2-2 mg, C 5-20 mg, vitamina P P-E-K- i B9, oligo elementi bakar, cink, jod, pepeo, a od kiselina jabučna, gama-amino buterična i limunska 0,4%. Energetska vrijednost rajčice na 100 g je 114 kJ ili 25 kal. U zelenim dijelovima biljke i ploda ima otrova solanina.

RAJČICA, Crveni patlidžan, paradajz, pomidor, tomat, tomato, Solanum liycopersicum

Ljekovito djelovanje: Najpoznatiji sastojak rajčice je svakako likopen, on je važan u prevenciji karcinoma i danas ga sadrže svi poznati dodaci ishrani zvani suplimenti. Likopen je poznat i kao regenerator stanica, pa se upotrebljava za liječenje očnih oboljenja, bolesti jetre, masnoća u krvi i to LDL kolesterola, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti, bolesti prostate i vaskularnih bolesti. Rajčica sadrži mnogo karotina, koji je neophodan za pravilan rad svih organa, koristi se u raznim dijetopterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A. U probavnom sustavu, rajčica djeluje digestivno tj. pojačava varenje hrane i peristaltiku crijeva. Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače, nema boljeg lijeka od rajčice, jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova. Rajčica omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima. Također je rajčica poznat antioksidans i detoksikant organizma. Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume, i dobar je diuretik. Kao laksativ, rajčica smekšava stolicu, pa stolica izlazi bez teškoća, što olakšava liječenje hemeroida. Preporučuje se i srčanim bolesnicima, koristi za jačanje imuniteta, uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok kod opeklina, usporava starenje i tjera insekte. Danas je na tržištu genetski modificirana rajčica, a znanstvenici tvrde da u njezinoj ljusci ima oko 70% više flavonoida, nego u ljusci obične prirodne rajčice, tako da su njezina ljekovita svojstva još povećana, i to je vrlo važno u prevenciji srčanih oboljenja i karcinoma.

RAJČICA, Crveni patlidžan, paradajz, pomidor, tomat, tomato, Solanum liycopersicum

RECEPTI:

Sok za snižavanje tlaka:

1 dl soka, 1 čajna žličica sjeckanog svježeg peršina, 1 kavena žličica češnjaka u prahu, 1 čajna žličica maslinovog ulja

Priprema: U sok umiješati navedene sastojke, i piti ujutro natašte kod visokog tlaka, srčanih oboljenja, masnoća u krvi i slabog rada jetre. Ako se slučajno nakon nekog vremena izazove proljev, potrebno je smanjiti količine ili privremeno prekinemo uzimati rajčicu ako je potrebno.

Maska za masnu kožu:

100 g rajčica, 150 g krumpira, 0,5 dl soka od krastavca, 100 g mlijeka u prahu

Priprema: Rajčice oguliti i samljeti, dodati oguljeni kuhani krumpir i izmiješati, dodajući sok od krastavca i mlijeko u prahu. Masku nanositi na lice tamnije puti i ravnomjerno pokriti sve dijelove. Masku držati pola sata pa oprati lice toplom vodom i osušiti ručnikom.

izvor: Biljna Medicina