ZOB

ZOB, ovas, pir, silj, siljevina, Avena sativa L.

 

Ljekarnički naziv: Avenae herba recens-stramentum

Druga imena: Ovas, pir, silj, siljevina

Strani nazivi: Engleski: Cultivated Oat

Francuski: Avoine

Njemački: Hafer

Slovenski: oves navadni, avs, zob

Talijanski: Avena

ZOB, Avena sativa L., Avenae herba recens-stramentum, Ovas, pir, silj, siljevina, Cultivated Oat, Avoine, Hafer, oves navadni, avs, zob, Avena

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

Stanište: Divlja vrsta raste po buništima i uz putove, a uzgaja se na poljima i plantažama

Ljekoviti sadržaj: Bjelančevine, ugljikohidrati, masti, avenin, lecitin, silicij, saponin, biotin, stereol, kremičke, silicijeve kiseline, niacin, aluminij, bor, cink, fluor, fosfor, jod, kalij, kalijeve soli, kalcij, magnezij, mangan, natrij, supor, željezo, vitamini A i B kompleksa, E, K, H. Energetska vrijednost na 100 g iznosi 1300 kJ ili 310 kal.

Ljekovito djelovanje: Zobena sluz, ako se redovito uzima u jutarnjim satima kao prva hrana, čisti, jača i liječi čovjeka od preležane bolesti ili od tegoba akutne bolesti. Kao dobar antioksidans i detoksikant, izvrsno se uklapa u skoro sve prirodne dijete kojima je svrha pročišćavanje i liječenje oboljelog organizma, kako za djecu, tako i za starije osobe, pogotovo za rekonvalescente i u sprečavanju razvojnih teškoća i bolesti dječje dobi, ali i u prehrani starijih osoba. Ova biljka jača otpornost organizma, usklađuje i obnavlja rad i funkcije svih organa koje tokom godina slabe. Redovitim uzimanjem zobi u prehrani, možemo izbjeći mnoge nevolje, kojima je uzrok autointoksikacija organizma ili trovanje vlastitim otrovima. Čaj od oljuštenog zrna zobi upotrebljavamo za liječenje bolesti pluća, bolesti želuca i crijeva. Zobena sluz se koristi kod čira na želucu i dvanaesniku, za nadomjestak želučane i crijevne sluzi, bolesti jetre i žuči, kao što su masna i otečena jetra, ciroza, hepatitis, slab rad žuči i žutica. Juha od zobi liječi pokvareni i otrovani želudac i pomaže u liječenju bolesti krvi i krvnih žila, leukemije, gangrene, arterioskleroze, šećerne bolesti, dječjih bolesti kao što su malokrvnost, bljedunjavost, slaba razvijenost, slab imunitet, slab vid ili tegobe sa vidom. Također pomaže i kod gihta, reume, bolesti bubrega i mjehura, ženskih bolesti, bolesti živaca i u liječenju zatrovanog organizma. Za bolesti kože kao što su akne, čirevi, razni osipi, ekcemi, svrab kože, šuga, kraste, kožni lišaji i psorijaza, koriste se zobene kaše ili kupke. Zobena slama sadrži mnogo kremičke kiseline. Dobra su hrana klice zobi, koje treba pojesti odmah čim isklijaju. Za ispiranje crijeva rabi se klistir od zobi i to od trnja i slame. Zelena stabljika zobi za vrijeme cvatnje, dragocjen je lijek za živce. Znanstveno je dokazano da zob utječe na povećanje testosterona, pa se uzima kod slabe potencije tj. slabog libida kod oba spola, kao i kod povećane prostate primarnog karcinoma. Zob sudjeluje u izgradnji stanica, osigurava normalan rast i štiti od bolesti. 

Kontraindikacije: Nisu poznate, osim alergije na zob. Ishrana samo sa zobi dovodi do manjka vitamina D u organizmu.

 

RECEPTI: 

Zobena sluz za bolesti jetre i žuči:

šaka zobenih pahuljica, 2-3 dl vode

Priprema: Navečer staviti močiti pahuljice u vodu i poklopiti. Ujutro dodati vodu i kuhati stalno miješajući dok se zobene pahuljice ne raskuhaju. To traje oko 3 minute. Dobivenu sluz možemo malo zasoliti, dodati meda i mlijeka, ali najbolje je, ako se može pojesti bez ičega. Zob se ne kuha u mlijeku, jer je tada teško probavljiva.

Zobena kaša za jačanje:

šaka zobenih pahuljica, 2-3 dl vode, mlijeka, meda, oraha i grožđica

Priprema: Pahuljice namakati preko noći ili najmanje 2-4 sata u vodi pa onda kuhati dok ne omekšaju. Dodati mlijeko, orahe, med i grožđice. Koristiti kao zdrav doručak za jačanje organizma.