Zdravlje u suncokretu

Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama, pa po sadržaju ne zaostaju mnogo od mesa. U 100 g sjemenki nalazi se oko 23 g bjelančevina, 49 g masti, 12 g ugljikohidrata i 6 g biljnih vlakana.

Najbolje je koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje dobiveno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo je ulje blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci – vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te polinezasićene masne kiseline.

Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidantima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

I dok se suncokretovo ulje savjetuje zaobići u kuhinji, suncokretovim sjemenkama treba dati prostor koji zaslužuju. Naime, suncokretove sjemenke su bogate vitaminima E, B1, B3, B6, folnom kiselinom te mineralima poput bakra, mangana, selena, fosfora i magnezija. Istovremeno, budući da imaju veliku kalorijsku vrijednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih sjemenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savjetuje se 1 šaka suncokretovih sjemenki na dan.

Šaka ovih visokovrijednih sjemenki će vam smanjiti osjećaj gladi te vas opskrbiti kvalitetnim nutrijentima. Vitamin E  koji nalazimo u suncokretovim sjemenkama je najvažniji među u masti topivim antioksidantima. On “putuje” kroz naše tijelo i neutralizira slobodne radikale koji prijete staničnim membranama te izazivaju niz bolesti. Štiteći stanice i molekule, vitamin E ima antiupalne učinke te smanjuje simptome astme, osteoartritisa .

Vitamin E se smatra zaslužnim za smanjenje opasnosti od nastanka karcinoma crijeva te za umanjenje simptoma menopauze, ali i prevenciju nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Fitosteroli koje nalazimo u suncokretovim sjemenkama imaju sličnu strukturu kao kolesterol, a smatra ih se zaslužnima za snižavanje razine kolesterola u krvi i poboljsanje imuniteta. Uz pistacije, upravo su suncokretove sjemenke najbogatije grickalice ovoga tipa s fitosterolima (270-289 mg/100 g).

Suncokretove sjemenke su dobar izvor magnezija, minerala koji pomaže smanjiti simptome astme, sniziti povišen krvni tlak, spriječiti nastanak migrene, te smanjiti opasnost od srčanog i moždanog udara. Magnezij je neophodan za zdravlje kostiju te za proizvodnju energije.

Utječe i na razinu kalcija čime se regulira živčani sustav i mišićni tonus. Manjak magnezija može biti krivac za povišen krvni tlak, grčeve u mišićima, migrenu, umor i iscrpljenost.

Selen je također jedan od minerala kojeg u suncokretovim sjemenkama ima u velikom postotku.  Potiče oporavak DNA i regeneraciju oštećenja na staničnoj razini što smanjuje opasnost od nastanka malignih oboljenja.

 

 

Sličan Post 2018-08-11 16:06:22. izvor: Biljna Medicina