VRBA BIJELA

VRBA BIJELA, Cortex Salicis, Salix alba L.

 

Ljekarnički naziv: Cortex Salicis

Drugi nazivi: vrba (VRBA BIJELA, Salix alba L.)

Strani nazivi: Engleski: White Willow

Francuski: Saule blanc

Njemački: Silber Weide

Slovenski: bela vrba, iga, beka

Talijanski: Salice comune

VRBA BIJELA, Cortex Salicis, Salix alba

Vrijeme cvatnje: Ožujak-travanj

Stanište: uz potoke, rijeke i na vodoplavnom tlu

Ljekoviti sadržaj: Vosak, guma, smola, masnoće, kiseline, treslovina, fenilglikozidi, salicilati salicin, salikortin, tremulacin, salicilni alkohol saligenin.

 

Ljekovito djelovanje: Najpoznatiji sastojak kore vrbe je salicin ( prirodni aspirin). On se u organizmu transformira u salicilnu kiselinu, koja u određenoj dozi postaje ljekovita, ali u povećanim dozama može izazvati neželjene posljedice poput proljeva, gastritisa, mučnine, krvarenje, kao uostalom i kod uzimanja velike količine aspirina. Najviše salicina sadrži kora crvene vrbe S.Purpurea, Salix Fragilis i Popolus nigra-crna topola. U pučkoj medicini, kora vrbe je poznata kao sredstvo protiv malarije, visokih temperatura, groznice i grozničavih stanja, zatim za zaustavljanje krvarenja svih vrsta, za liječenje reumatskih tegoba, i u pravilnoj dozi protiv proljeva, za liječenje želuca i cijelog probavnog sustava, kod viška želučane kiseline, za umirenje jako nadraženih spolnih organa tj. kod spolnih uzbuđenja i kod raznih infektivnih bolesti. Vrbina kora sve se više koristi i preporuča u liječenju koja se odnose na srčana oboljenja ( angina pektoris, srčani infarkt), na Alzheimerovu bolest i preventivu moždanog udara, na liječenje gihta i reumatskih oboljenja. Naš narod tradicionalno koru vrbe upotrebljava za unutarnju primjenu u obliku čaja kod prehlade i promrzlina, znojenja, proljeva, osteoartritisa, visoke temperature, gihta, malarije, katara, parazita, za umirivanje živaca, seksualnu uzbuđenost, srčanih oboljenja, krvarenja bubrega i pluća i kod glavobolje. U obliku ekstrakta ga pak koriste kod upale mjehura, reume, reumatske groznice i bolova. U vanjskoj primjeni za liječenje rana, bradavica, kurjih očiju i kožnih osipa. List i svježi sok lišća za liječenje malarije, bolova uha i močvarne groznice. Pupoljci se koriste za detoksikaciju i jačanje cijelog organizma, a korijen za smanjivanje bolova. Rese bijele vrbe se preporučuju za liječenje stanja uzbuđenosti  i nadraženosti, kao što su jaka i nekontrolirana seksualna uzbuđenja i kod ženskih tegoba.

 

Crnu vrbu Salix nigra, koriste za liječenje gangrene i raznih oteklina na vratu, a korijen crne vrbe za unutarnju primjenu u liječenju gihta i astme, i raznih bolnih stanja.

Kontraindikacije: Alergije na polen. Trudnicama je zabranjeno uzimanje pripravaka od vrbe. Osobe alergične na salicin trebaju izbjegavati bilo kojih preparata koji sadrže salicin. Osobe slabog želuca, jetre i žuči ne bi smjele uzimati čaj od vrbe.

 

RECEPTI:

Ekstrakt vodeni za navedena oboljenja:

1 jušna žlica suhe usitnjene vrbove kore, 2 dl vode

Priprema: Preliti vrbovu koru vrućom vodom, poklopiti i pustiti 8-12 sati da odstoji, pa procijediti. Piti u gutljajima tokom dana, 1-2 šalice.

Vinska tinktura:

10 g suhe usitnjene vrbove kore, 2 dl bijelog vina

Priprema: Močiti koru 10 dana u vinu pa procijediti. Piti po 1 malu čašicu, sat prije jela. Naročito je djelotvorna kod viška želučane kiseline.

izvor: Biljna Medicina