Upala bubrega – Uremija

Uremija je najteži oblik kronične upale bubrega. Ova bolest nastupa kad su bubrezi tako oslabili i popustili da teško obavljaju svoju normalnu funkciju, odnosno da izlučuju štetne sastojke putem mokraće.

Prvi simptomi ove bolesti su duševna potištenost i umor kojega uzrok bolesnik sam ne može ustanoviti. Bolesnik često mokri i danju i noću, a mokraća je kristalno bistra. Osoba koja boluje od uremije nema teka, odvraća se od jela, a uz to se pojavljuju proljevi i povraćanje. Uz prve znakove bolesti javlja se glavobolja i nesanica. Bolesnik se osjeća kao u polusnu iz kojega se budi na najmanji šum. Postaje bezvoljan i zbunjen. Nastaju trzaji u mišićima, koji često prelaze u grčeve, a diše duboko i ubrzano. Na koži se pojavljuje svrbež, često i s prvim znacima oboljenja.

Liječenje uremije pomoću čaja

Sastav čaja: 30 g cvjetova zovine, 30 g kunice, 30 g vrijeska, 20 g listova šumske jagode, 20 g listova nane pitome, 20 g pčelinje ljubice, 10 g kilavice, 10 g solomunovog pečata oblog, 10 g bokvice ženske, 10 g solomunovog pečata uglastog, 10 g smrekove crne bobe, 10 g svile od kukuruza, 10 g nastrugane hrastove kore (donje bijele)

Pripremanje i primjena čaja za liječenje uremije: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u bocu, začepiti i držati na hladnom mjestu. Piti svaki sat po pola decilitra. Svaki drugi sat piti čaj zaslađen medom. Umjesto vode piti tekućinu od kompota suhih šljiva i suhih smokava. Skuhane šljive i smokve, također, pojesti. Kompot ne sladiti.

Hranu jesti raskuhanu, kašastu i mlaku bez soli. Jesti što više zeleni, posebice divljeg zelja.

Što više mirovati i ležati u prozračenim prostorijama. Dopušteno je lagano se šetati. Svaki rad je zabranjen. Uz navedene upute liječenje traje 6 mjeseci. Zatim se nastavlja još 3 mjeseca s time da se čaj priprema od 5 g mješavine trava (umjesto prethodnih 10 g). Druge upute kao u osnovnom liječenju.

izvor: Biljna Medicina