Tonzilitis (upala krajnika) simptomi i liječenje

Tonzilitise je infekcija krajnika koja se može javiti zbog virusa ili bakterija. Krajnici su dvije male žlijezde koje se nalaze u grlu. Ove žlijezde se lako mogu vidjeti kada otvorimo usta. Upala krajnika može biti akutna ili kronična. U slučajevima kronične upale se često preporučuje uklanjanje krajnika.

Simptomi tonzilitisa
Pošto upala krajnika podrazumijeva oticanje ovih žlijezda u grlu, obično je propraćena simptomima koji utiču na grlo i usta. Najčešći simptom upale krajnika je grebanje u grlu i bolno grlo. Bolovi u grlu se mogu javiti i postepeno i iznenada.

Ostali simptomi upale krajnika su:

  • povišena temperatura
  • zapušen nos
  • natečeni limfni čvorovi.
  • crveni i otečeni krajnici na krajnicima je uočljiv gnoj
  • otoci su veoma bolni
  • u nekim slučajevima, krvarenje iz krajnika
  • jaki bolovi u uhu
  • neprijatan zadah iz usta

Ako je reč o virusnoj infekciji, prisutni su i klasični simptomi gripa (kašalj, kihanje). Virusne infekcije koje izazivaju upalu krajnika obično nestaju nakon nedelju ili dve. Međutim, veoma je važno liječiti upalu krajnika kako se ne bi javile komplikacije, poput streptokoka.

Djeca obično teško govore, čak i teže dišu u slučajevima teže upale krajnika.

Ako se simptomi ne povlače duže vrijeme, a upala krajnika nije virusne prirode, mogu se pojaviti i drugi simptomi. Upala krajnika često podrazumijeva i jake glavobolje, stres, depresiju i probleme sa spavanjem.

 

Najčešći uzroci upale krajnika

kronična stafilokokna infekcija grla je čest uzrok upale krajnika. Streptokokne infekcije dovode do jake iritacije grla i krajnika, i kada je iritacija previše jaka dolazi do infekcije. Određene vrste virusa također izazivaju akutnu upalu krajnika, koja se povlači nakon par tjedana.

Kronična upala krajnika može biti posljedica i težih alergija, težih virusnih infekcija i bakterijskih infekcija. Česti bolovi u grlu mogu biti simptom kronične upale krajnika.

upala krajnika

Bakterijski uzroci upale krajnika

Najčešći uzrok bakterijske upale krajnika je piogeni streptokok. I pušenje može izazvati upalu krajnika jer slabi prirodnu obranu organizma od virusa i bakterija.

Upala krajnika se može preneti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Određeni patogeni mikroorganizmi se lako prenose zrakom i mogu zaraziti zdravu osobu. Ovi patogeni obično završe na koži i ulaze u grlu kroz mukozne membrane u ustima i nosu.

Simptomi upale krajnika se obično javljaju u roku od sedam dana nakon izlaganja virusu ili bakterijama koji izazivaju upalu.

Faktori rizika

Upala krajnika se najčešće javlja kod djece školskog uzrasta. Međutim, može se javiti i kod odraslih osoba. U rizičnu grupu spadaju djeca, kao i osobe koje su često u kontaktu sa inficiranim osobama.

Bakterije koje izazivaju upalu krajnika se šire na sličan način kao i virusi koji izazivaju prehladu i gripu. Zato je najbolje da izbjegavate kontakt sa osobama koje imaju upalu krajnika.

 

Kako spriječiti upalu krajnika?

Najbolja zaštita jeste da se klonite osoba sa upalom krajnika. Bakterije i virusi koji izazivaju ovu infekciju se lako prenose fizičkim kontaktom.

I higijena je od velike važnosti u prevenciji ovakvih infekcija. Tu se misli na redovno pranje ruku i zuba. Izbjegavajte i da često trljate oči, usta i nos jer se u njima nalaze mukozne membrane kroz koje bakterije i virusi najlakše prolaze.

 

Testovi i dijagnoza

Dijagnoza se postavlja nakon pregleda grla.Lekar će razmotriti i ličnu anamnezu pacijenta kako bi utvrdio da li je riječ o kroničnoj upali krajnika. Tretman se određuje u odnosu na to da li je infekcija akutna ili kronična.

 

Liječenje upale krajnika

Ljekari uglavnom preporučuju septolete za grlo i lijekove protiv bolova. Ako je infekcija bakterijske prirode, ljekar će vam prepisati adekvatne antibiotike. Obično se daje penicilin, međutim, osobama koje su alergične na penicilin se daju Eritromicin ili Klaritromicin.

izvor: Biljna Medicina