ŠLJIVA

ŠLJIVA, Bistrica, modrica, modra šljiva, sliva, Prunus domestica L.

šljiva

 

Ljekarnički naziv: Fructus Pruni-Pulpa Prunorum

Druga imena: Bistrica, modrica, modra šljiva, sliva

Strani nazivi: Engleski: Plum

Francuski: Prunier

Njemački: Zwetschgenbaum

Slovenski: cešplja, sliva

Talijanski: Prugna

Vrijeme cvatnje: Travanj-svibanj

 

Stanište: Vrtovi, šljivici, plantaže

Ljekoviti sadržaj: U plodu ima 80% vode, 3-10% šećera (u suhim šljivama i do 42% ), jabučne, folne i grožđane kiseline, pektina, ugljikohidrata 40 g, biljnih vlakana 16,1 g, bjelančevine 2,4 g, masti, fenola, željeza, kalcija, magnezija, fosfora, kalija, natrija, mangana, i vitamina A,B, C, E i PP. Koštica sadrži glikozid cijanovodične kiseline-amigdalin, benzojevu kiselinu i masno ulje.

Ljekovito djelovanje: Šljiva je pučki lijek za regulaciju stolice, jer je odličan prirodan laksativ. Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, stvara voluminoznu, obilnu meku stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja. Redovitim poticanjem crijeva na rad i pražnjenje, preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin snižava i kolesterol u krvi i raskužuje stolicu smanjujući smrad. Šljiva je dobra i za oboljenja jetre i njezinu detoksikaciju, detoksikaciju krvi i cijelog organizma. Također pomaže u liječenju reumatizma, arterioskleroze, anemije, težeg izlučivanja mokraće, kod bolova u grlu i angine, u liječenju raznih kožnih osipa i u zacjeljivanju rana. Šljiva je idealna hrana kod raznih dijeta, pogotovo za dijete kod oboljenja bubrega, gihta, reumatizma, jetre, kod umora i intelektualnog i fizičkoga rada, i kod pomanjkanja apetita. Čašica šljivovice izaziva apetit i direktno djeluje na vrenje hrane i na ukupan rad probavnog sustava. Šljivovica je vrlo ljekovita rakija ako se pije u razumnim količinama. Šljive zapadna pučka medicina koristi kod visokih temperatura, tegoba želuca i crijeva, i kao zdravu namirnicu za ishranu, jačanje i kod raznih dijeta.

Kontraindikacije: Uživanje sirovih šljiva u većim količinama krije opasnost od proljeva, plinova i grčeva crijeva i stvaranja katara crijeva, jer sirove šljive u crijevima vriju i stvaraju plinove. Te opasnosti se mogu izbjeći uživanjem razumne količine svježih ili suhih šljiva, te kompota od šljiva.

 

RECEPTI:

Ljekoviti kolačići kod zatvora:

100 g suhih šljiva, 50 g suhih smokava, 100 g sene

Priprema: Samljeti smokve i suhe šljive bez koštica, što sitnije. Umiješati senu i jednu čajnu žličicu te smjese, rukama oblikovati u male kolačiće, te ih pohraniti na hladno mjesto.

Za detoksikaciju jetre i krvi:

8-22 komada svježih šljiva

Priprema: Navečer šljive oprati, razrezati s jedne strane i izvaditi koštice, pa politi vodom da odstoje preko noći. Ujutro baciti vodu i naliti novu, toliko da pokrije šljive. Kuhati na laganoj vatri 2-3 sata, a svakih sat vremena odlijevati vodu i dolijevati novu, toplu vodu. Šljive koje su sad bez šećera i kiseline, jesti tople, natašte, s malo vode. Svu količinu kuhanih šljiva treba pojesti odjednom. Ovu terapiju provoditi tjedan dana kod lakših oboljenja jetre, a dva tjedna kod težih oboljenja jetre.

izvor: Biljna Medicina