Šljiva je dobra protiv kolesterola i za čvrste kosti

Znanstvena istraživanja pokazuju da konzumiranjem dvanaest šljiva dnevno kroz osam tjedana smanjujete kolesterol – LDL (kolesterol) kod osoba koje su već imale hiperkolesterolemiju.

 

šljivaS istim ciljem su se radila ispitivanja za sveukupni kolesterol, ali nije se došlo do nekih značajnijih rezultata. Tek će nove studije na životinjama i ljudima omogućiti da se bolje utvrde sastojci koji se nalaze u svježoj i suhoj šljivi, a koji bi mogli imati učinkovito djelovanje na smanjenje kolesterola u krvi.

 

Jedna nedavna studija, pokazala je da konzumacijom suhih šljiva povećavamo antioksidacijski kapacitet organizma i smanjujemo neke faktore rizika raka debelog crijeva. Pokazalo  se da su ekstrakti šljiva pomogli da se smanji razvijanje i inhibira proliferacija raznih kanceroznih stanica in vitro.

 

Neke studije su pokazale da se konzumacijom suhih šljiva prevenira smanjenje gustoće kostiju (koja je između  ostalog uzrokovana i zbog  manjka hormona) kod životinja. Konzumacija suhih šljiva mogla bi također imati učinkovito djelovanje i na zdravlje kostiju kod žena u menopauzi. S tim u  vezi, jedna je studija pokazala da je svakodnevno uzimanje 100 g suhih šljiva kroz tri mjeseca znatno povećalo markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Sličan Post 2014-09-29 09:53:00. izvor: Biljna Medicina