Savjeti za 5 ženskih problema

Krema sa čempresom za mazanje donjeg dijela trbuha pospješuje rad jajnika
Jako je teško objasniti kako djeluju naši spolni hormoni i hormoni stresa ako niste učili i studirali medicinu, anatomiju, fiziologiju i patologiju našeg organizma. Ali, probat ćemo vam predočiti sve probleme koje uzrokuju hormoni u tijelu i ponuditi rješenja iz prirode.

Hipotalamus u mozgu luči tzv. gonadotropine. To su glavni spolni hormoni koji zatim utječu na Hipofizu (endokrina žlijezda veličine graška u mozgu) da luči:
LH, FSH, prolaktin i tako utječe na rad jajnika i mliječnih žlijezda
TSH i tako utječe na rad štitnjače
ACTH te tako utječe na rad nadbubrežne žlijezde.
Dok sve endokrine žlijezde sa unutrašnjim lučenjem uredno luče svoje hormone u krv, dokle god smo u stanju fizičkog i psihičkog blagostanja, govorimo o zdravlju. No, danas je teško biti žena, teško je biti zdrava žena. Treba odraditi svoj posao, treba doći doma skuhati, oprati, ispeglati, učiti i igrati se s djecom, imati vremena za supruga, obitelj, svoje roditelje, prijatelje Ili jos učiti i studirati… A dan je prekratak za sve te obaveze.
Treba se i odmoriti i odspavati barem 7 sati, kvalitetno u komadu, jer time hormone stresa dovodimo u ravnotežu. Sve to iscrpljuje ženski organizam ili bolje rečeno iscrpljuje ženske spolne organe. Zato smo danas suočeni sa sve više mastopatija, mioma i polipa, PCO i neplodnosti, jakih simptoma kod PMS-a i u klimakteriju, česte su bakterijske i gljivične infekcije spolnih organa,CIN i HPV, migrene, debljanje, nesanica, endometrioza..

Stres uzrokuje višak kortizola i adrenalina

Kod stresa nadbubrežna žlijezda luči previse kortizola i adrenalina, hormone stresa. Oni pak utječu na smanjivanje količine progesterona koji je ključan u postizanju trudnoće, a i mnogim bolestima koje samveć navela. Ujedno povisuju prolaktin i sprečavaju lučenje gonadotropina. Uz manjak gonadotropina,smanjuje se i lučenje svih ostalih hormona hipofize, estrogena, progesterona pa se javlja izostanak ovulacije. Smanjuje se i lučenje hormona štitnjače, što s vremenom dovodi do hipotireoze.
Štitnjaca time dovodi do usporenog metabolizma, a da ne bude sve jednostavno, svemu tome se priključuje i gušterača i zbog inzulinske rezistencije u tkivu, počinje skladištenje masti i debljanje, naročito u području trbuha. Uz niski progesteron, često su povišeni muški spolni hormoni testosteroni (javlja se hirzutizam, pojačana dlakavost, akne, izostanak menstruacije) i tako se vrtimo u krug. Bez ovulacije .ne stvara se Corpus luteum – žuto tijelo, koje privremeno svaki mjesec postaje još jedna endokrina žlijezda koja luči progesteron. Ako nema žutog tijela, nema ni progesterona, a on je potreban da blokira prejako djelovanje estrogena.

Je li štitnjača uzrok vaše debljine?

Ukratko ćemo opisati fitoterapiju za bolesti koje nastaju zbog hormonalne neravnoteže i stresa. Puno estrogena, manjak progesterona, loš omjer LH i FSH i pacijentice koje se jave s takvim nalazom imaju policistične jajnike – sindrom PCO. Česta dlakavost, slaba kosa, neredovite ovulacije ili njihov izostanak, ne mogu ostati trudne… Za tu dijagnozu pomažu stolisnik, kamilica, vrkuta, konopljika, imela, matičnjak, kopriva, zdravac, peršin, borovica, sladić i crvena djetelina, maslačak ili vodopija. Nakon nekog vremena u terapiju se uvodi i krema za mazanje donjeg dijela trbuha s čempresom, shea maslacem, lavandom, muškatnom kaduljom – da bi se potakla cirkulacija u području male zdjelice, smire upale i pomogne radu jajnika.

Previše estrogena nije dobro!

Previše estrogena nije dobro, jer oni loše utječu na naše stanice, nerviraju tkivo i s vremenom dovedu do cistične mastopatije i fibroadenoma u dojkama, ali i do mioma i polipa te do endometrioze.  Za dojke se pripremi čaj i kapi za piti na bazi nevena, koprive, vrkute, hibiskusa, bazge, crnog sljeza, preslice i krema za mazanje obje dojke na bazi nevena, bademovog ulja, mažurana, lavande.

Nestale su mi ciste, ali s njima se i smanjile dojke ?

Na taj način smirujemo bolove i napetost u dojkama, a s vremenom se i ciste i fibroadenomi smanjuju ili nestaju, a vrkuta s nevenom je i odlična kombinacija za preventivu karcinoma dojke. bilo, želi li Za miome, polip, endometriozu ali i zadebljali endometrij u menopauzi, terapija je vrlo slična. Čaj i kapljice s koprivom, hrastovom korom, kupinom,tormentilom, imelom, mentom i matičnjakom, stolisnikom i borovnicom.
Kapi se uzimaju kao i kod PCO – naizmjenično, u prvoj i drugoj polovici ciklusa, jer tako oponašamo naš prirodni menstrualni ciklus i utječemo na ravnotežu hormona, žlijezde i stres.

Gljivične upale
Zbog načina života i rada, ubrzanog tempa, ali i loše hrane, vode i zraka koji su puni kemikalija, antibiotika i hormona,teško je doci do zdravlja, teško je ostvariti trudnoću. U prehrani treba smanjiti unos mlijeka (bolji su punomasni mliječni proizvodi) i mesa jer su puni hormona i onda se taj višak hormona opet pohrani i taloži u našem masnom tkivu. Treba smanjiti i unos brašna, tjestenine, brzih ugljikohidrata i alkohola, duhana, šećera. Preporučuje se hrana s više voća, povrća s topivim biljnim vlaknima koji će nam pomoći izlučiti višak estrogena iz organizma i spriječiti njegovu resorpciju.
Naročito se preporuča narančasto povrće jer A vitamin pomaže u proizvodnji ženskih spolnih hormona. Glavičasto povrće, brokula, repa, luk zbog sumpornih spojeva i kemferola koji će regulirati rad štitnjače, kalcij, magnezij, cink,željezo ili kupinovo vino i pripravci od koprive u slučaju anemije. Pomažu i zob,bademi, komorač ili anis, ružmarin, masna riba, jaja, orasi i lješnjaci, avokado, grah, batat. Piletina i puretina najbolji su izbor bjelančevina i cinka, važnih za proizvodnju jajašca ,ali morali bi pronaći domaću piletinu. Šetnja od pola sata svaki dan ili tjelovježba smanjuju stres i utječu pozitivno i na lučenje hormona gladi i sitosti.

TCT protiv stresa i glavobolje

U 50 postotnom alkoholu namočite matičnjak, lavandu, hmelj i valerijanu, procijedite nakon dva tjedna namakanja tj.ekstrahiranja i dnevno popijte po žličicu tinkture protiv stresa ili uvečer za bolji san.
Na 200 ml alkohola, stavite 20 ml ovih ljekovitih biljaka, tj. dvije pune jušne žlice.

Grčevi kod PMS-a

zdravlje U 50 ml baznog ulja, badema ili lješnjaka dodajte:
8 kapi eteričnog ulja muškatne kadulje
8 kapi eteričnog ulja jasmina
5 kapi eteričnog ulja lavande
Dva puta dnevno lagano umasirajte u donji dio trbuha, a može i u donji dio leđa.

Antistresno ulje

U 50 ml baznog ulja dodajte:
5 kapi eteričnog ulja matičnjaka
5 kapi geranija
5 kapi lavande
Primjena: Namažite područje gornjeg dijela trbuha ili područje sljepoočnica i stražnje strane vrata, na svim mjestima gdje najviše osjećate napetost. Dame moje, opustite se i osigurajte malo vremena za sebe, za šetnjicu, druženje s prijateljicom ,mirišljavu kupku.Volite svoje tijelo i napravite nešto za sebe.

izvor: Biljna Medicina