ROTKVA CRNA

ROTKVA CRNA, Arapska, crna arapka, Raphanus sativus var. niger. L.

 

 

Ljekarnički naziv: Raphani radix

Druga imena: Arapska, crna arapka, ROTKVA CRNA, Raphanus sativus var. niger. L.

Strani nazivi: Engleski: Black radish

Francuski: Radis cultive

Njemački: Garten Rettich

Slovenski: črna redkev, redkvica

Talijanski: Ramolaccio

ROTKVA CRNA, Arapska, crna arapka, Raphanus sativus var. niger.

Vrijeme cvatnje: Lipanj – srpanj

Stanište: Uzgaja se u vrtovima, poljima i plantažno

Ljekoviti sadržaj: Sirovi proteini 0,6%, biljna ulja 0,1%, ugljikohidrati 155 mg, mineralni sastojci 2,91%, odkojih najviše kalija 996 mg, kalcija, fosfora, natrija, željeza, gorušične kiseline 11,5-24,5%, vitamina B1 0,1 mg, vitamina C 20 mg, karotina 3 mg, sumpornog ulja. Energetska vrijednost na 100 g je 294 kJ ili 70 kal.

Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini rotkva predstavlja nezaobilazan lijek koji pomaže u liječenju žučnih, jetrenih, dišnih i krvnih oboljenja i izbacivanje žučnih kamenaca, ali i za obnavljanje jetrenih stanica, cijelog probavnog sustava kao što su bolesti želuca, nadutost, crijevne bolesti, zatvor i paraziti, zatim u liječenju kašlja, dišnih putova, reume, reumatskih bolova, artritisa, kroničnog gihta,kostobolje, išijasa i bubrežne bolesti. Ako osobe oboljele od raznih alergijskih, kožnih nečistoća od prištića, raznih pjega, lišajeva do gljivičnih oboljenja uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu ozdravljenja. Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih oboljenja jer smiruje, jača, i obnavlja cijeli organizam. Danas se najčešće koristi u liječenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u liječenju smanjenog ili pojačanog rada žlijezde štitnjače. Ulje crne rotkve je otrovno, a dobiva se iz sjemenki.

Kontraindikacije: Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama, potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.

 

Pravila za upotrebu crne rotkve:

– ne uzima se kod upala želuca ili crijeva

– kod konzumiranja većih količina crne rotkve može doći do nadražaja bubrega

– sok rotkve nikad se ne soli

– nakon soka rotkve ne smije se piti pivo !

– koru crne rotkve dobro izribati četkom

 

RECEPTI:

Sok sa medom za oboljenja dišnih organa-kašalj hripavac:

Priprema: Naribati crnu rotkvu, pomiješatije sa šećerom ili medom i ostaviti preko noći na toplom mjestu da pusti sok. Ujutro istisnuti sok i uzimati svaka 2-3 sata po jednu žlicu. Sok po potrebi zasladiti medom.

izvor: Biljna Medicina