REPUH

REPUH

 

Ljekarnički naziv: Folia et radix Petasitidis

Druga imena: Crveni repuh, lopuh, običan lopuh, repušina, repuh, Petasites hybridus L.

Strani nazivi: Engleski: Butterbur, Umbrella plant

Francuski: Petasite hybride

Njemački: Gemeine Pestwurtz

Slovenski: repuh navadni, klobukovje, koželje, lapiž

Talijanski: Farfaraccio maggiore

 

Vrijeme cvatnje: Ožujak-travanj

Stanište: Raste na obalama potoka, rijeka, jezera, močvara, uz vlažne livade i šumske putove

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, dekstrin, inulin,saponin, petazitin-patasin, alkaloid pyrrolizidine, tanin, sluz, mangan, kalcij, vitamin C, karotin

Toksičnost: Alkaloid Pyrrolizid je toksičan za jetru.

REPUH,Crveni repuh, lopuh, običan lopuh, repušina, Petasites hybridus L

Ljekovito djelovanje: Tinkturu repuha u terapiji, uzimamo zajedno sa tinkturom imele, i to kod svih patoloških promjena stanica, jer smiruje bolove kad već ni morfij ne djeluje. Tinkturu rabimo i kod liječenja upale pluća, porebrice, kašlja, astme, a također je odličan u liječenju protiv alergija na ambroziju. Razni preparati koji se pripremaju od lista i korijena repuha, danas se upotrebljavaju za liječenje boli, grčeva, glavobolje, migrene, reumatskih bolova, gihta, grčeva kod menstruacije, povraćanja, žuči, bolova živca, za odvikavanje od jakih narkotika i analgetika. Pučka medicina listove repuha upotrebljava za liječenje plućnih bolesti, bolova i drugih tegoba želuca i crijeva, tegoba jetre i žuči i grčeva. Svježi list repuha rabimo kod liječenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zglobova, reumatskih bolova, poliartritisa, tako da zgnječimo list, stavimo ga direktno na ranu i previjemo. Možemo iscijediti svježi sok iz lista koji također rabimo za liječenje raznih rana, kao i svježi sok iscijeđen iz korijena repuha, kojeg rabimo kod jakog i naglog ispadanja kose ili gubitka kose. Ukratko možemo reći da listovi repuha djeluju kod svih gastrointestinalnih tegoba i tegoba urogenitalnog sustava, respiratornog sustava kao i kod migrena. Osušeni korijen repuha je dobar lijek za obilno izazivanje znojenja i mokrenja, za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa, za pražnjenje crijeva, kod zaraznih bolesti kao kuga naprimjer, kao sredstvo protiv nametnika i parazita u crijevima, za liječenje reume, gihta, reumatoidnog artritisa, reumatskih bolova i poliartritisa. Repuh se dobro slaže sa pelinom, imelom i stolisnikom.

 

RECEPTI:

Tinktura za navedena oboljenja:

200 g usitnjenog korijena repuha, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Močiti korijen 30 dana uz povremeno mućkanje. Uzimati po 1 čajnu žličicu do 2 puta na dan, pomiješano u čaši vode ili čaja.