Prirodni lijekovi poznatog travara

Ljekoviti pripravci poznatog travara iz Hercegovine – Sadika Sadikovića. Naučite na prirodan način liječiti neke od čestih bolesti i problema koji vas muče.

Amenoreja – Kod potpunog ili privremenog izostanka mjesečnice treba se hraniti kuhanom pšenicom i piti svaku večer jednu šalicu čaja od kamilice te uzeti vruću kupku za noge sa solju. To se čini toliko dugo dok se stanje bolesnika ne popravi. Dobro je piti također tri puta dnevno čaj od majčine dušice. Također probajte skuhati djetelinu pa je piti s vodom. Pomaže i naribani hren u crnom vinu koji se pusti da prenoći, ujutro se ocijedi vino i pije po 2 dl naiskap.

Astma i pomanjkanje daha – Kada napad nastupi treba ruke do ramena staviti u veoma toplu vodu i bolesniku dati da popije odmah jednu šalicu vruće crne kave. Nakon toga treba napraviti vruću kupku od 15 do 20 minuta za noge i umočiti ih do koljena. Čim se noge iz vruće vode izvade, treba ih staviti na jednu minutu u hladnu vodu i pokretati kao da se gazi po vodi. Zatim treba bolesniku pružiti šalicu vrlo toplog čaja od 6 g petoliste steže (Potentilla anserina), kadulje i istucanih bobica borovice, te 2 g pelina, s tri žlice meda i pola litre vode. Sve to treba kuhati 15 minuta, zatim preliti na 6 grama kamilice, pomiješati, poklopiti i 5 minuta ostaviti poklopljeno te procijediti. Mnogima je pomogao i naribani hren pomiješan s pravim medom – uzimati po tri žličice tri puta na dan.

Bradavice na ruci ili licu – Uzmite sirovo jasenovo drvo i stavite ga na vatru da gori – sokom koji izlazi iz drveta mažite bradavice. Također pomaže i ako izgnječite i iscijedite sok iz svježeg lista kiselice, bršljana ili preslice. U ovu tekućinu umočite malo vate i privijte na bradavice. Iscijeđen sok iz crvenog luka također je dobar lijek protiv bradavica.

Bubrežne bolesti – Bolesnik treba ostati u krevetu i svako jutro treba ga brzo i lagano s mješavinom od pola octa i pola vode oprati, a nakon toga mu dati, da bi se oznojio, šalicu vrućeg čaja od po 6 g lipe, cvijeta bazge, preslice, uglastog solomunovog pečata ili troskota (Polygonum aviculare), 10 g istucanih bobica borovice, 3 g pelina i 3 žlice meda na pola litre zdravog crnog vina – ovo treba 10 minuta kuhati. Na stopala i vene ispod koljena stave se vruće boce. Ako znoj ne nastupi za pola sata, doda se još jedna šalica čaja. Kada se bolesnik oznojio, treba ga ostaviti na miru 1 i pol do 2 sata, a onda ga mlakim octom i vodom treba brzo oprati, presvući ga u suho i pustiti da odmori 3 sata. Nakon toga dati mu hladnu sjedeću kupku s pranjem leđa 5-6 sekundi, pa opet staviti natrag u krevet. Čaj za znojenje, kupke i pranje treba uzimati 7-8 dana, dok bolesnik više ne osjeća nikakve bolove, i može ustati.

Drhtanje ruku i nogu – Prašak od osušene kadulje (Salvia officinalis) s mesnom juhom liječi nervno drhtanje ruku i nogu. Kome drhte ruke i trese se, neka uzme soka od divljeg pelina (Artemisa vulgaris), neka izmiješa s uljem i maže ga grijući udove koji se tresu.

Gripa – Tko boluje od gripe, najbolje je da jede češnjak i pije dvaput prepečenu rakiju. To osobito vrijedi kada gripa vlada pa se tim lijekom može prevenirati. Također je dobro uzeti žličicu sitno istucanog papra i usuti u četvrt litre dva put prepečene rakije te dobro promiješati. U vrijeme gripe više puta dnevno popiti malu šalicu rakije – bolest će nestati kao da je nije ni bilo, pogotovo ako se uzme odmah kod prvih simptoma. Ako se ta rakija uzima više puta dnevno, od gripe se neće ni oboljeti.

Katar dušnika – Svakodnevno dva puta parite glavu i usta u uvarku od kamilice ili trina 15-20 minuta. Nakon parenja glavu povežite a tijelo brzo operite octenom vodom. Oko vrata stavite oblog od pola vode i pola octa ili ilovače razmućene s octom i vodom. Ako bolesnik ima i povišenu temperaturu, treba leći u krevet i staviti oblog preko leđa, ramena i prsa od pola octa i pola vode. Oblog se suhim i toplim previje i ostavi sat i pol do dva sata. Stavljaju se 2-3 obloga dnevno. Dnevno treba uzeti 2-3 žlice čistog maslinovog ulja i popiti 3-4 šalice čaja u manjim obrocima svakih pola sata do sat. Za čaj se uzme po 5 g divizme, cvijeta i lišća od podbjela, trputca, kadulje, sljeza i korijena od gaveza (Symphytum officinale) na pola litre zdravog vina i četvrt lite vode i tri žlice meda – 15 minuta kuhati i 20 minuta pariti.

Kolike ili grčevi – Komorač je vrlo dobar lijek za bolesti poput kolika (grčevi u crijevima) i njima sličnim bolestima. Uzme se brzo jedna žlica komorača i prokuha u mlijeku 5-10 minuta, pa se onda daje bolesniku tako vruće da pije koliko najviše vruće može podnijeti. Cvatuća majčina dušica (Thymus serpyllum) s lišćem upotrebljava se kao dobar lijek za te tegobe, a osobito dobro čini kada se ta biljka stavi u vodu u kojoj se kupamo.

Padavica – Kada nastupi napad padavice (epilepsija), mora se bolesniku odriješiti odjeća da ga nigdje ne steže, oko vrata mu sve odstraniti i položiti ga na lijevu stranu. Treba mu dati za piće po jednu šalicu ujutro natašte i jednu navečer toplog čaja od imele (Viscum alba), lišća i cvata (bobice ne treba uzimati), i to od imele koja raste na hrastovom drvetu, pa cvat i korijen od arnike ili moravke (Arnica montana) 6 g, lišća od rutvice (Ruta graveolens) 1 g i 2-3 grančice ružmarina na pola litre vode s hladnom vodom pristaviti, 5 minuta kuhati i 10 minuta na vrućem mjestu ostaviti poklopljeno da se pari. Piti kroz devet tjedana.

Zubobolja – Kada koga boli zub neka opere tri korijena od abdovine (Sambucus ebulus), stavi u lonac da vrije, pa nakon toga neka jedan stavi na zub, a kad se ohladi onda drugi, pa treći i zubobolja će proći. U vinu kuhani list od bršljana blaži zubobolju kada se njime obloži lice ali se u isto vrijeme uvarak mora i u ustima držati. Također, potopi se i ostavi 3-4 sata 2 dg lista od kadulje u pola litre bijelog vina – tim se lišćem zubi natrljaju, a vinom usta ispiru i grglja grlo. Ako koga boli zub, a prethodno navedeni pripravci mu ne pomažu, neka nabere 20 listova bršljana i 20 listova petoprste (Potentilla verna), neka ih zajedno u loncu u dobrom vinu iskuha te u ustima tu vruću tekućinu drži na zubu.

Žgaravica – Čaj od gospine trave izvrstan je lijek protiv žgaravice. Uzima se svakodnevno ujutro natašte. Pokušan je i ovaj lijek: uzme se komadić osušenog lipovog drveta, dobro ga se stuče u prah, poslije i razmuti u vodi te uzme nekoliko puta uzastopno – taj lijek potpuno uklanja žgaravicu. Također je dobro piti 4-6 tjedana svako jutro natašte, te pola sata prije ručka i pola sata prije večere, po jednu šalicu čaja od 8 g gospine trave i 4 g pelina sa žlicom meda na četvrt litre vode – kuhati 5 minuta. Odmah pomaže i 2-3 zrna pečene kave izgristi i progutati.

Sličan Post 2015-03-17 09:11:00. izvor: Biljna Medicina