PIRIKA PUZAVA

PIRIKA PUZAVA, Pirevina, pirovina, pirika, troskot, Agropyrum repens L. Sin. Elymus repens, Elytrigia repens

 

Ljekarnički naziv: Rhizoma Graminis

Druga imena: Pirevina, pirovina, pirika, troskot

Strani nazivi: Engleski: Common Couch

Francuski: Chiendent rampant

Njemački: Kriechende Quecke

Slovenski: plazeća pirinica, glistnek, perenka

Talijanski: Caprinella Gramigna

 

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Raste kao korov na zapuštenom zemljištu, na tlu slabe kvalitete, uz putove, živice..

 

Ljekoviti sadržaj: Agropyrin koji djeluje kao antibiotik, i ugljikohidrati tritican, mannitol, vanilin, amigdalin, inozit, inulin, vitamini A i B, željezo, guma, sluz, silicijeve kiseline, fosforne kiseline, jabučne kiseline, šećer

PIRIKA PUZAVA, Pirevina, pirovina, pirika, troskot, Agropyrum repens L. Sin. Elymus repens, Elytrigia repens

Ljekovito djelovanje: Pirika spada u red biljaka koje vrlo djelotvorno čiste organizam od raznih otrova, pa pomaže za čišćenje cijelog organizma, naročito krvi, kod metaboličkih tegoba, bolesti bubrega i mjehura, bolesti prostate, u liječenju bolesti želuca i crijeva, reume, gihta, kod bronhitisa, pirika čisti i otapa, a to je dobro kod oboljenja kao što su kamenci. ona također spada u čajne mješavine koje se upotrebljavaju za otapanje kamenaca uz trputac, stolisnik, preslicu i koprivu.. Ljekovito djeluje i kod bolesti pluća, kod problema sa jetrom, žuči, slezenom, gušteračom, kožom, sa slabim živcima i kod ženskih bolesti. Korijen pirike može poslužiti i kao nadomjestak za kavu.

Kontraindikacije: Osobama sa komplikacijama bubrega, žuči, želuca i jetre ne bi smjele piriku uzimati duže od 30 dana. Nakon mjesec dana stanke, terapija se može po potrebi ponoviti.

izvor: Biljna Medicina