LUK

Druga imena: Crni luk, crveni luk, kapula, lučac

Ljekoviti sadržaj: Aliin, alicin, glikokinin, oksidaze, lisin, leucin, argin, glicin, merkaptani, flavonoidi, octena i fosforna kiselina, natrij, kalcij, kalij, sumpor, selen, cink, bakar, vitamini A, B1, B2, E, H, K, P, C. Listovi sadrže vitamin C, karotin, jabučnu i limunsku kiselinu, eterična ulja i šećer.

 

luk

Ljekovito djelovanje: Pirjani luk gubi na svojoj ljekovitosti, a i postaje teži za probaviti i opterećuje želudac. Kuhanjem luk također gubi aktivne biološke tvari, ali kao hrana je lakše probavljiv. Pečeni luk predstavlja teško probavljivu hranu koju valja izbjegavati. Luk stimulira i regulira mnoge funkcije gotovo svih unutrašnjih organa, u sluznicama pojačava cirkulaciju krvi, održava ravnotežu crijevne flore tj. uništava bakterije truljenja, a pospješuje razmnožavanje bakterije vrenja, potiče rad žlijezda za izlučivanje itd. Kao fitoncid luk predstavlja izvrsnu hranu protiv svih zaraznih oboljenja, i djeluje kao antibiotik kod raznih upala prouzročenih stafilokokom. Izvrstan je lijek za bolesti cirkulacije, jer sprečava stvaranje tromba, a djeluje i na tegobe poput arterioskleroze, povišene masnoće u krvi, visoki tlak, angina pektoris, promjene na žilama do kojih dolazi starenjem. Luk je vrlo djelotvoran u liječenju reumatskih tegoba, vodenih bolesti, bolesti mjehura, hemeroida, bolesti jetre, ascitesa, perikarditisa i kod infekcija izazvanih bakterijama.

Sirovi luk pomaže u liječenju živaca, ako se redovito jede sirov kao salata, koja bar dva sata treba stajati začinjena maslinovim uljem, gihta, šećerne bolesti i arterioskleroze, ako je sirovi luk sastavni dio svakodnevne ishrane, hunjavice, ako razrežemo glavicu luka i udišemo lakohlapljive tvari iz njega, a dobro ga je i za vrijeme spavanja držati na na noćnom ormariću do kreveta na kojem spavamo, zatim kod grčeva djece ako piju gutljaje vode u kojoj je kratko vrijeme bila kriška svježe izrezanog luka, raznih čirića po tijelu, slabog teka, bljedoće, zatvora, bolova u prsima, ako se glavica luka pojede natašte sa crnim ili kukuruznim kruhom, srčanih bolesti, naročito kod vode oko srca, ako se jede i do 6 glavica svježeg luka na dan tako da ih bolesna osoba gricka tokom dana, kod opadanja kose i rasta kose, masiramo vlasište kose cijele glave sirovim lukom više puta na dan.

Oblozi od sirovog luka pomažu kod glavobolje, oteklina, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, kod visoke temperature stavljaju se na tabane, kod srčanih smetnji na listove nogu, kod krvarenja iz nosa tanko narezani se stavlja na vratne žile, rane od ugriza divljih životinja oblože se narezanim lukom, na ozebline treba staviti oblog od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrbež i oživljava ozeblo tkivo, kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk s malo maslinova ulja stavlja se na bolno mjesto i zavije, pa se drži 1-2 sata, za liječenje kurjih oči je vrlo učinkovit i tu treba glavicu luka , prerezati na pola, močiti u 1 dl vinskog ili jabučnog octa 4 sata, izvaditi luk, oblog priviti navečer prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati par dana za redom, i onda izvaditi omekšali dio.

 

 

izvor: Biljna Medicina