Ljekovita svojstva morskih algi

morske alge

Često se nazivaju ‘morskim povrćem’ i to sa razlogom. Znamo da je povrće jako zdravo i ljekovito, a to isto vrijedi i za morske alge. Naime, morske alge su značajan izvor ljekovitih i hranjivih materija. Ovi plodovi mora u sebi sadrže lako probavljive ugljikohidrate, biljne bjelančevine, proteine, esencijalne kiseline i vitamine B1, B12, A i C.

Pored toga u morskim algama možemo pronaći minerale kao što su: jod, kalij, kalcij, željezo, fosfor, natrij i magnezij.
Za razliku od kopnene vegetacije, morske alge sadrže neke određene minerale, poput kalcija i joda, u mnogo većoj koncentraciji. Također u morskim algama se nalaze esencijalne kiseline poput omega 3 i omega 6 kiselina.
One vrste morski algi koje su i pod vodom izložene sunčevoj svjetlosti u sebi sadrže vitamine, a na tijelo djeluju kao antioksidanti. Druge morske alge, poput nori alge, su bogate bjelančevinama.
Mnoge vrste morski algi dobre su za detoksikaciju jer podstiču izbacivanje štetnih materija iz organizma.
Neka su ispitivanja dokazala da morske alge pomažu u reguliranju nivoa šećera u krvi, a osim toga dobre su i za sprječavanje nastanka bubrežnog kamenca. Ova svojstva morskih algi dolaze od njihovog vlaknastog tkiva.
U ishrani se morske alge koriste najčešće uz integralne žitarice i kao dodatak raznim juhama, a najčešće se upotrebljavaju po kuhinjama u Japanu. Morske alge su zbog osjećaja sitosti koji daju i svoje niskokaloričnosti odlična dijetalna hrana.
Neke najpoznatije morske alge na našim prostorima su: arame, vakame, kombu i nori alge. Najčešće se koriste u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj ishrani.
Ljekovita svojstva ovih algi su
Arame algesnižavaju krvni tlak i pomažu u liječenju štitne žlijezde
Vakame algaregulira metabolizam, podstiče mršavljenje a korisna je i u borbi protiv dijabetesa
Kombu algapovoljno djeluje na organe za probavu, i pročišćava krv
Nori alga je korisna za zdravlje kostiju i krvnih sudova, dobra je protiv osteoporoze i arterioskleroze

izvor: Biljna Medicina