Ljekovita svojstva kaktusa aloe vera

Postoji preko 400 vrsti ove biljke. Međutim, samo je nekoliko vrsta ljekovito i one se koriste u medicinske svrhe. Najpopularnije među njima su Aloe barbadensis miller i Aloe arborescens.

 

Gotovo da ne postoji zdravstveni problem na koji aloe vera ne utječe blagotvorno. Svoju ljekovitost aloe vera duguje svom nevjerojatnom sastavu. Ova biljka sadrži vitamine A, C i E koji su snažni antioksidansi. Odličan je izvor vitamina B12 i folne kiseline. U svom sastavu ima i enzime kao što su alkalin fosfataza, lipaza, celulaza i katalaza. Bogat je izvor kalcija, kroma, bakra, selena, magnezija, kalija, kalcija i cinka od kojih su mnogi nužni za ispravno funkcioniranje metabolizma. Ova biljka sadrži čak 12 antrakinona, fenolnih spojeva koje potiču pravilan rad crijeva. Aloin i emodin u sastavu aloe vere imaju analgetsko, antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Aloe vera se koristi za mnoge bolesti i kožne tegobe. Smanjuje oštećenja nastala ozeblinama, smiruje osipe i psorijazu, liječi ožiljke, bradavice i strije. Rješava probleme vlasišta kao što su prhut i oštećena kosa. Koristi se za čišćenje organizma, kod bolesti želuca i crijeva, kao pomoć kod alergija i astme, kod dijabetesa i visokog kolesterola te kao sredstvo za mršavljenje. Ipak, najnevjerojatnije svojstvo aloe vere jest njezino djelovanje na rak – bolest za koju moderna medicina još uvijek nema lijeka.

Aloe vera pomaže u liječenju raka

Aloe Vera štiti i jača imunološki sustav, čisti organizam i pomaže mu da se brže oporavi od bolesti, zbog čega je nezamjenjiva pomoć oboljelim od karcinoma. Znanstvenici se sve više slažu s time da je naš imunitet sposoban zaštititi nas od svih bolesti i da do pojave tumora može doći samo ako je rad imunološkog sustava narušen. Sve dok je naš imunološki sustav jak mi ne obolijevamo, ali onog trenutka kada ovaj sustav zakaže, u tijelu se opasne stanice počinju razmnožavati velikom brzinom. Istraživanja su potvrdila da aloe vera jača imunitet, potpomaže smanjenju rasta tumora i zaustavlja širenje metastaza. Kemoterapija uz aloe veru se lakše podnosi, jer ona ublažava njezino štetno djelovanje i detoksicira organizam. Istraživanja pokazuju da polisaharidi koje sadrži aloe vera, aktiviraju makrofage i sprečavaju vezivanje prokancerogenog benzopirena za hepatocite, smanjujući nastanak potencijalno kancerogene DNA.

izvor: Biljna Medicina