Ljekovita biljka Aniš

Upoznajte malo bolje ljekovitu biljku Aniš. Ovom prilikom vam predstavljamo Aniš kao pravi prirodni lijek.

aniš Ako želimo opisati Aniš, reći ćemo da je Aniš jednogodišnja biljka koja izraste od pola do 1 metra visine. Ima granatu, pahuljastim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, srednjim – dvostruko perastim, a gornjim – uskim lancetastim bijelim cvjetićima. Najdonji listovi sastoje se od 3 okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdijeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak 3 do 6 mm. Boja ploda je svijetlozeleno-siva.

Stanište aniša su planinska područja.

 

Ljekoviti dio biljke: za lijek se upotrebljava plod, odnosno zrelo sjeme što se sabire samo po suhom vremenu.

Ljekovito djelovanje: sjeme aniša djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje varenje i odvod štetnih sokova iz organizma te cisti krv i jača živce. Čisti od sluzi pluća, želudac, mjehur i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu. Mljeveni aniš brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mljeti neposredno prije upotrebe.

Također se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnju likera. Po čitavom svijetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike. Pravi anis se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvjezdoliki anis koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim.

 

Aniš djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu. Ako jedete previše masne hrane, jake začine, ili prepržena jela, probava se odvija sporije ili je vrlo otežana, a jetra trpi. Nemojte se čuditi mučnini nakon preobilnih masnih i začinjenih obroka. Ostali simptomi (treba paziti kada se javljaju, jer i druge teže bolesti imaju iste simptome!) su povraćanje, glavobolja, vrtoglavica. Pijte tri-četiri puta dnevno čaj od aniša s pola kašičice meda i svježim listićem mente.

izvor: Biljna Medicina