Lijekovi za ostale vrste glavobolja

Ako je neki lijek star, to ne mora značiti da je bezvrijedan. Stari lijekovi iz davnih vremena često se preobraze u najnovija znanstvena otkrića. Primjerice, čaj od vrbine kore stari je lijek za boli mišića i zglobova, reumu i glavobolju. Danas je najčešće upotrebljavan sintetični medikament aspirin. Temeljni sastojak aspirina je salicilna kiselina, tvar koju su istraživači pronašli u kori vrbe!

Slijedeći su tipični primjeri različitih lijekova koje su obiteljski liječnici davnih vremena primjenjivali protiv glavobolje. Mnogo današnjih pacijenata smatra ih i danas djelotvornim. Možda će tako biti i u vašem slučaju. Ovi primjeri uzeti su iz knjige Vitalogy koju su napisali doktori Wood i Ruddock.
Lijekovi za glavobolju
1.            Napravite litru čaja od najboljeg zelenog čaja. Dok još vrije, dodajte sok od dva velika limuna i pustite da se ohladi. Potom ulijte u bocu. Pijte jednu šalicu čaja svaka dva sata.
2.            Natopite platno otopinom hamamelisa i položite ga na bolno mjesto. Ponovite kada se platno osuši. Taj lijek uglavnom je dobar za glavobolje izazvane pretjeranim dotokom krvi u glavu ili za one koje su praćene istom pojavom.
3.            U mnogim slučajevima, dvije kavene žličice ugljenog praha u pola šalice mlijeka brzo ublažava pacijentovo stanje, posebice ako ima kiselinu u želucu. U slučaju zatvora, mnoge osobe su se izliječile jednom jušnom žlicom tri puta dnevno. Ugljen s vrbinim klicama dobar je za većinu medicinskih svrha.
Kao što vidite, i u ovom lijeku spominje se vrba.
Nervozna bol u glavi
1. U jednu šalicu vode dodajte kavenu žličicu esencije metvice; natopite time platno i položite na glavu kod sljepoočica. To često donosi brzo olakšanje. Kad se platno osuši, ponovno ga natopite.
2.            Natopile komad pamuka i platno kamforom, savijte ga i stavite kao oblog na vrat i ovijte glavu kako biste ga držali na tom mjestu. Kada se pamuk osuši, opet ga natopite, premda je jedna primjena dovoljna i za najgore glavobolje, a posebice boli u vratu.
3.            U slučaju oštre glavobolje nervozna porijekla, tri do četiri sata pijte velike količine jakog čaja od šiška, što je često djelotvorno.
Glavobolja zbog bolesti
Ta vrsta glavobolje često se pojavljuje zbog bolesti želuca ili jetre.
1.            U slučaju naglašenih simptoma, počnite piti vodu s dodatkom limuna na slijedeći način: u 1/4 litre mlake vode dodajte jednu jušnu žlicu svježeg soka od limuna. Činite to svakih 15 minuta tijekom jednog sata. Ako to možete podnijeti, stavite još više limuna ili popijte dvaput više vode. To će imati povoljan učinak i olakšat će vam boli na vrlo ugodan način.
2.            Profesor Sandborn iz Montreala tvrdi da je ustanovio da je hmelj nepogrešiv lijek za tu vrstu boli u glavi i da je s njim postigao najbolje rezultate i za sve ostale slučajeve u kojima ga je prepisao. Treba napraviti čaj i konzumirati jednu šalicu svaka tri sata, a u težim slučajevima svaka dva sata. Pijte ga dok je još vrlo topao.
3.            Guarana (Paulinia sorbilis) odličan je lijek za glavobolje izazvane bolešću. Uzmite deset kapi ekstrakta u kavenu žličicu i ponavljajte tu dozu svaki sat ili svakih pola sata sve dok bol ne prestane iako je često dovoljna jedna doza. Profesor Bundy s California Mcdical College izjavio je: “Kada vas boli glava, ne zaboravite guaranu. ” To je njegov omiljeni lijek i on ga smatra najpogodnijim za ublažavanje većine glavobolja.

Napomena: često se guarana zove “brazilski kakao” jer joj je okus sličan okusu običnog kakaa. Prema južnoameričkim legendama, njezino stimulativno djelovanje otkrili su još Inke.

Pola kavene žličice praha guarane u malo vode čini osvježavajući napitak koji Brazilci piju popodne tijekom ljeta. Upotrebljava se i kao lijek za glavobolje uzrokovane razuzdanošću i depresijom.
Zanimljivo je napomenuti da doktor Eichelaub, moderni liječnik, preporučuje kavu protiv jake glavobolje. Guarana sadrži više kafeina nego kava (ima ga oko 0, 5 do 2% u kavi, a 2, 5 do 5% u guarani). Sadržaj kofeina objašnjava djelotvornost guarane protiv glavobolja.
Naravno, guaranu bi trebalo izbjegavati ako vam je zabranjena kava i čaj.
Sažetak
1.            Biljke su prirodni lijekovi za ublažavanje glavobolja koje su posljedica nervoze.
2.            Biljke koje su dobre za živce ne stvaraju ovisnost. One imaju ublažujuće i umirujuće djelovanje i može ih se upotrebljavati dugotrajno, ako je potrebno, bez štetnih popratnih učinaka.
3.            Migrene imaju različite uzroke.
4.            Mnogi slučajevi migrena izliječeni su biljkama i vitaminima.
5.            Biljke nisu zastarjele. Neprekidno se potvrđuje da imaju iste one vrijednosti koje su naši preci tako dobro poznavali.

izvor: Biljna Medicina