Laneno ulje-kada i kako ga koristiti?

Laneno ulje najčešće se koristi kod bolesti srca i krvnih žila, upalnih i autoimunih bolesti zglobova, štitnjače , tireoiditisa, kod neuroloških bolesti poput Alzheimerove , Parkinskonove bolesti, depresije.

Može se davati i za poboljšanje općih kognitivnih funkcija, posebno u trudnoći i dječjoj prehrani, te za regulaciju probave kod zatvora odraslih. Kod ginekoloških problema posebno vezanih uz rad hormona estrogena (mioma, endometroza) studije su oprečne te nije razjašnjeno hoće li lan i laneno ulje više pomoći ili štetiti nastalom problemu, pa svakako valja biti oprezan u primjeni. Ipak treba pripaziti sa upotrebom jer kod osoba sa jačom peristaltikom ili oštećenom crijevnom sluznicom može posebno u većoj količini izazvati laksativan učinak i pražnjenje crijeva u vidu kašastih stolica i proljeva.

U prehrani se laneno ulje koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidirali i proizvelo spojeve koji nisu pogodni za organizam.

Može koristiti kao odličan izvor masnoća u sirovom obliku. Vrlo brzo užegne pa ga potrošite u roku  6 tjedana od otvaranja.

Laneno ulje je značajno jer u svom sastavu sadrži antioksidanse, polinezasićene masne kiseline te  α-linolensku masnu kiselinu. α-linolenska masna kiselina se u organizmu konvertira u omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalno djelovanje. Maslinovo ulje u svom sastavu sadrži najviše mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske masne kiseline, a u odnosu na laneno ulje bogatije je antioksidansima koji su zaslužni za brže zacjeljivanje rana, pa sve do smanjenja kolesterola. Ipak iskoristivost omega- 3 masne kiseline iz lanenog ulja (α-linolensku) značajno ovisi o kvaliteti ostale prehrane i o organizmu čovjeka, te nije uvijek pogodno kao izvor omega 3 masnih kiselina u prehrani.

lan, laneno ulje, zdravlje, omega3

Osobe s postojećim srčanim oboljenjima koja konzumiraju više alfa – linolenske masne kiseline imaju manji rizik od smrti od bolesti srca i krvnih žila. Zna se da je laneno ulje bogato tom masnom kiselinom, no nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili tu povezanost i još nema konkretnih znanstvenih dokaza da se sa sigurnošću može reći da određena doza lanenog ulja prevenira njihov nastanak.

izvor: Biljna Medicina