KRASTAVAC

Druga imena: Kukumar, murka, vugorek, ugorek

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

Ljekoviti sadržaj: Bjelančevine 0,6%, ugljikohidrati 3,2%, masti 0,1%, voda 95,7%, mineralni sastojci oko 400 mg, od čega kalij 160 mg, leucin, leuzin, valin, insulin, kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan, jod, vitamin C 11 mg, B kompleks vitamini i karotin.

Ljekovito djelovanje: Diuretično djelovanje krastavca, od velike je važnosti u pojedinim dijetoterapijama, jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege, a u dijetama za mršavljenje predstavlja pravi lijek. Čisti krv i kožu od kiselih sastojaka, rastvara mokraćnu kiselinu, povoljno utječe na smanjenje sadržaja šećera u krvi, prirodni je kozmetički preparat za njegu lica i tijela i odlično sredstvo za otklanjanje brojnih nečistoća kože i ublažavanje oboljenja kože.

 

Svježi sok krastavca liječi kožne bolesti na glavi, licu i rukama, lišajeve, sunčane pjege, sujedice, akne, upalu kože, opekotine i dekubitus, kroničnu začepljenost, lijenost crijeva, pomaže ženama u klimakteriju, a sok i oblozi od soka krastavca pomažu za jačanje vida i očiju. Kod zapaljenja kože, sujedica i raznih ostalih nečistoća, mažu se sokom od krastavaca oboljela mjesta više puta na dan, a kad se sok osuši, namažu se maslinovim uljem. Isti postupak se koristi kod ugriza insekata, svraba i kožnih osipa. Kod ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoči u vodi. Istučene sjemenke krastavca, kratko vrijeme močene u vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura i poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva i hemoroida. Sok od lista krastavca je pak sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće. Kod pripreme krastavaca za jelo, vrlo je važno znati sljedeća pravila :

                  1. Krastavac se za jelo koristi samo ako je zreo

                  2. Zreli krastavac ima žučkasti dio kore

                  3. Potpuno zeleni krastavac, bez tragova žutobijele boje, nije za jelo, jer stvara težinu u želucu i stvara nadutost

                  4. Krastavac se nikad ne soli, jer tada postaje teško probavljiv

                  5. Salatu od krastavaca treba pojesti odmah

                  6. Kad se priprema sa kiselim mlijekom uz dodatak ulja i bijeloga luka, ne stavlja se jabučni niti bilo koji drugi ocat

                  7. Kod pripreme salate, sok od krastavca se ne baca

                  8. Krastavac je najzdraviji kada se jede kao jabuka

                  9. Kiseli krastavac štetno djeluje na bubrege i srce.

 

Upozorenje: Ako se za vrijeme obilnog uživanja zasoljene salate od krastavaca, pije bilo koje gazirano piće, može doći do jakih grčeva u crijevima, pa i do uzetosti crijeva, što se može dogoditi i ako se pije voda iza salate od krastavaca.

 

krastavac, Kukumar, murka, vugorek, ugorek

RECEPTI:

Maska za lice:

50 g krastavaca, 20 g mrkve, 10 g limunovog soka

Priprema: Sve sastojke staviti u mikser i miješati dok masa ne postane gusta, a potom iscijediti sok. Sokom mazati otvorene pore i pustiti da se maska osuši na licu. Prije stavljanja obloga, lice oprati mlakom vodom i sumpornim sapunom. Maska se može koristiti svaki treći dan. 

Maska za masnu kožu:

150 g kuhanog krumpira, 1 dl soka od rajčice, 0,5 dl doka od krastavaca, 25 g mlijeka u prahu

Priprema: Kuhani krumpir izgnječiti, dodati sokove i mlijeko u prahu i dobro izmiješati. Masku ravnomjerno nanijeti na lice i ostaviti da odstoji pola sata. Isprati mlakom vodom ili blagim čajem od kamilice.

izvor: Biljna Medicina