KESTEN DIVLJI

KESTEN DIVLJI, Aesculus hippocastanum L.

Ljekarnički naziv: Hyppocastani semen, cortex, flos.

Druga imena: Divlji kostanj

Strani nazivi: Engleski: Common Horse Chestnut, Horse Chestnut

Francuski: Marronnier

Njemački: Rosskastanie, Gemeine Rosskastanie

Slovenski: Divlji kostanj

Talijanski: Ippocastano

Vrijeme cvatnje: Travanj-svibanj

 

Stanište: Raste kao kultivirano stablo po parkovima, dvorištima, igralištima, duž cesta i putova, kraj naselja.

Ljekoviti sadržaj: Kora: Kumarinski glikozid eskulin, eskuletin, fraksin, paviin, kvercitrin, treslovina, saponin-escin, smola, ulje, guma.

Plod-sjeme: Škrob, 40% vode, 8-11% proteina, 8-26% saponina-escina, katehin, rutin, pektin, masno ulje, šećer, bjelančevine, treslovine, saponin, vitamini B1, C, 

K, P,  mineralne soli

Pupoljci: Eskulin, escin, treslovina, kvercitin, saponin

 

Ljekovito djelovanje: Divlji kesten u pučkoj medicini se tradicionalno upotrebljava  za liječenje vena i reume. Od usitnjene kore pripremaju se čaj, mast i ekstrakt. Pripravke od kore treba uzimati u malim dozama za unutarnju upotrebu kod oboljenja vena, hemoroida, promrzlina, opekotina, dizenterije, malarije, a izvana kod proljeva, lišaja, groznica, malarije, terapije kože, griže. Čaj od lišća pak djeluje tonično kod groznice i jakog kašlja. Plod se rabi u liječenju reume, neuralgija, prostate, otečenih testisa, proširenih vena, venskog krvotoka, kapilarnog krvotoka, proljeva, hemoroida, rektalnih komplikacija, za iskašljavanje kod groznice, kao tonik i kod njege kože i lica. Cvijet divljeg kestena u obliku alkoholnog ekstrakta upotrebljava se za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija. Od pupoljaka se izrađuju poznate Bahove cvjetne kapi divljeg kestena, a rabe se kod tegoba kao što su neuspjeh u učenju, manjak iskustva u životnim lekcijama, potreba za ponavljanjem  svega..ukratko- za uravnoteženje misaonih procesa.

 

Kontraindikacije: Mogućnost alergije kod vanjske i kod unutarnje upotrebe.

divlji kesten

RECEPTI:

Čaj za navedena oboljenja: 

1 jušna žlica suhih cvjetova ili listova, 2 dl vode

Priprema: Preliti bilje vrućom vodom, poklopiti, i nakon 1 sata procijediti. Piti 2-3 šalice čaja tokom dana u gutljajima, nezaslađeno.

 

Ekstrakt od plodova za navedena oboljenja:

200 g svježih plodova kestena, litra 50%-tnog alkohola, 2 andola

Priprema: Naribati plodove kestena zajedno sa korom, dodati smrvljeni andol i preliti alkoholom. Držati mjesec dana na toplom mjestu u tami, i potom procijediti. Uzimati u kapima, s malo vode ili čaja 3 puta na dan po 5-10 kapi.

 

Mast za navedena oboljenja:

1 dl alkoholnog ekstrakta kore, 200 g svinjske masti ili lanolin

Priprema: Mast ugrijati i rastopiti na vatri, pa polagano ulijevati ekstrakt, stalno mješajući. Čim alkohol ishlapi, maknuti sa vatre i ohladiti. Mazati oboljela mjesta na koži više puta na dan.

izvor: Biljna Medicina