HREN

Drugi nazivi: hrin, kren, ljuti hren, ren

Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj

Vrste hrena: Hren koji ima bijelu i glatku koru, slatkog je okusa, a hren koji ima grubu bijelu koru, oštrog je okusa.

Ljekoviti sadržaj: U mladim listovima hrena ima 300-400 mg askorbinske kiseline, i 14 mg karotina. Korijen hrena sadrži sumporni glikozid, jako hlapljivo eterično ulje, asparagin, glutamin oksidazu, encim mirozin, glukozu, šećer, kalij, željezo, natrij, silicij, magnezij, vitamin C.

hren

 

Ljekovito djelovanje: Hren je općenito vrlo djelotvorno ljekovito sredstvo koje pomaže kod astme, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, pročišćavanja pluća, za jačanje pluća, naročito za liječenje plućnih bolesti kod djece najbolji je sirup od ribanog hrena sa medom, propolisom i sjemenom anisa. Zatim pomaže kod kašlja, pogotovo staračkog, sirup naime brzo djeluje i olakšava izbacivanje i iskašljavanje sekreta, a ako se uz to pije i neki biljni čaj, djelotvornost je dvostruko veća. Hren pomaže u čišćenju bubrega, mjehura i mokraćnih kanala, pogotovo ako su u pitanju uporne bakterije, koje izazivaju česte upale mokraćnih kanala, zatim u sprečavanju razmnožavanja bakterija. Stimulativno djeluje na žuč, stari je pučki lijek za izbacivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mjehura. Digestivno djelovanje na funkciju želuca, nastavlja se i u crijevima gdje utječe na crijevnu mikrofloru. Za vanjsku primjenu koristi se kod oboljenja kože. Hren ima izvrsna ljekovita svojstva u liječenju bolnih mjesta kod reuma, na koje se stavlja oblog, također je hren poznati diuretik, pa se tako preporuča kod svih vodenih bolesti, kao što su voda u trbuhu, voda oko osrčja i voda u plućima, kao i kod otečenih nogu. 

Kontraindikacije: Osobe s gastrointestinalnim bolestima kao što su čir na želucu i divercitulitis, osobe koje imaju tegobe sa štitnjačom, upalom bubrega i trudnice ne bi smjele uzimati hren ni u kojem obliku.

Napomena: Iza jela sa svježim hrenom, nije dobro piti pivo.

 

 

hren

RECEPTI: 

Tinktura za kožne tegobe:

Litra 96%-tnog alkohola, 250 g naribanog hrena

Priprema: Naribati hren, staviti ga u tamnu dvolitrenu bocu i preliti alkoholom. Držati 15 dana na tamnom mjestu, pa procijediti. Najbolje je bocu dobro začepiti i zakopati u vrtu. Ovu tinkturu koristiti za liječenje kožnih nečistoća i tijela.

hren

Med i hren:

300 g hrena, 100 g kokošjeg loja, 2 jušne žlice sjemena anisa, 1 bočica propolis kapi, 1 kg meda

Priprema: Hren sitno izribati, kokošji loj otopiti, sjeme anisa samljeti, umiješati med i dodati propolis. Uzimati 1-3 puta na dan po 1 čajnu žličicu-djeca, a odrasli jednu do tri jušne žlice kod čišćenja pluća od raznih štetnih tvari, kod upalnih tegoba i za jačanje imuniteta slabe djece.

izvor: Biljna Medicina