GLOG (Crataegus monogyna) Fam. Rosaceae

Popularni nazivi: pasji trn, crveni glog, beli trn

Opis: Žbun od 2-5 m, trnovit, drvenast, razgranat. Listovi su različiti, međusobno nejednako režnjasti ili raspoređeni u parove. Cvetovi su beli, formiraju štit i sačinjeni su od 5 čašičnih, stalnih listića, 5 latica bele boje, 20 jajolikih prašnika. Cveta u maju-junu.

Staništa: Na periferiji šuma i ledina, u nižim i brdovitim pre-delima.

 

Aktivna svojstva: Flavonski sastojci, leukoantocijanidin i tri-terpenski derivati.
Upotrebljivi delovi: Cvetovi i plodovi.

 

Sakupljanje: Cvetovi se beru u aprilu-junu, kada su sasvim otvoreni, po suvom vremenu i suše se samo u senci, rašireni u tankom sloju. Plodovi se sakupljaju pre sazrevanja, kada dobiju crvenu boju. Suše se na 60-70°C. Da bi bili delotvorni, plodovi treba da imaju tamno-crvenu boju. Smeđi i crni plodovi nisu za upotrebu.

 

 

 

 

 

 

 

Terapeutske indikacije: Ekstrasistolna aritmija (nepravilnosti u ritmu – preskakanje srca), tahikardija (ubrzan rad srca), pal-pitacije (lupanje srca), angina pektoris, arteritis (upala arterija), variks (proširene vene), hipertenzija (povišen krvni pritisak), anksioznost (razdražljivost), insomnija (nesanica), prekomerna emotivnost, vrtoglavica, košmarni snovi, neuro-vegetativna dis-tonija u predklimakterijumu (poremećaj normalnog mišićnog tonusa nerava i krvnih sudova), albuminurija (belančevine u mokraći), kuproza (bubuljice, bubuljičavost), dijareja (proliv), kamenje u bubregu, enureza (nesposobnost zadržavanja mo-kraće).

 

Način upotrebe:
– Infuzija: 1 puna kašičica cvetova na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 3 minuta, a zatim se procedi. Piti 3 šolje dnevno.
– Dekokt od voća: 5 g usitnjenog voća kuvati tri minuta u 1 litar vode. Procediti i piti u toku jednog dana.
Protiv kuproze (bubuljica, bubuljičavosti): 20 g cvetova i plodova kuvati 3 minuta u 500 ml vode. Pošto se procedi, koristi se u vidu obloga.
Protiv cirkulatornih smetnji i grčeva u udovima, pripremiti infuziju od 20 kašičica na 1 litar vruće vode.
Treba obaviti 2 kupke dnevno u trajanju od po 20 minuta. Kupke su delimične i odnose se na udove u kojima osećamo grčeve i slabu cirkulaciju.
Kod angine pektoris i infarkta, oblog potopljen u ovu infuziju, stavlja se na zonu.

izvor: Biljna Medicina