Dobre i loše strane brusnice

Brusnice u bilo kojem svom obliku iznimno su popularna namirnica među ljudima razvijene svijesti o zdravlju. Sa svim svojim nutritivnim vrijednostima brusnice vašem organizmu mogu dati gotovo sve što je potrebno za zdravlje.

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikro nutrijentima.

Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u liječenju  infekcija mokraćnog mjehura uzrokovanih E.coli.

Osim toga brusnica može se koristiti kod

  • bakterijskih i gljivičnih infekcija
  • čira na želucu
  • bolesti zuba i zubnog mesa
  • oslabljenog imuniteta
  • dijabetesa
  • bolesti oka
  • kao prevencija kardiovaskularnih bolesti
  • kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva

sušena brusnica

Sastojak proantocijanidin zaslužan je za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na stijenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

U liječenju problema urinarnog trakta koristi se i čaj od listova brusnice. Čaj također  pomaže kod reume, gihta i bubrežnih kamenaca.

Važno je znati da kod liječenja upale mjehura trebate koristiti samo lužnate ili samo kisele preparate. Plodovi brusnice imaju kiselu bazu dok lišće brusnice te biljke poput medvjetke i koprive imaju lužnatu bazu. Zbog toga ih nikada nemojte miješati.

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko djelovanje, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma.

Brusnica djeluje i na Helikobakter Pylori, zbog čega je korisna za liječenje čira na  želucu. Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni.

U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.

Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.

Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna obrana od ateroskleroze jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju.

Brusnica usporava starenje  i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije.

Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.

Nuspojave brusnica :

Pretjerana konzumacija može imati laksativan učinak, a osobe koje su alergične na aspirin, ne bi trebale konzumirati brusnice, jer su bogate salicilnom kiselinom koji je osnovni sastojak aspirina.