Bradavice liječe med, propolis i sok mlade smokve

Neugodne izrasline na koži često se javljaju kad je oslabljen imunitet. Pijte čajeve za jačanje, a bradavice mažite tinkturom od rosopasa i korijenom maslačka.

Bradavice uzrokuju virusi iz porodice HPV-a koji prodiru kroz sitna oštećenje kože, posjekline i ogrebotine kad je koža omekšala ili je vrlo krhka uzrokujući specifične promjene i izrasline na koži i sluznici. Obične bradavice smještene su po cijelom tijelu, a pogotovo na mjestima pritiska na kožu.

Površina im je gruba, različitog su oblika te boje od žute do smeđe ili sive. Mladenačke bradavice su obično svijetlosmeđe i glatke, dok se končaste najčešće nalaze na kapcima, vratu i usnicama, a šiljaste ili genitalne bradavice (kondilomi) na sluznici. Zbog različitih tipova virusa svaka je bradavica drugog oblika i veličine, mjesta nastanka i različito se ponaša.
Nema pravila koliko će dugo opstati na koži, a većinom prođu same od sebe, osim na stopalima i oko noktiju, gdje obično dulje traju, nekad i godinama te ih se puno teže riješiti.

Nekad se bradavice jako teško liječe. Obično se podvrgavaju postupku zaleđivanja te premazuju kolodijem, raznim kremama ili gelovima na bazi triklorooctene kiseline te 40-postotnom salicilnom kiselinom, no odlično na njih djeluju i mnogi narodni lijekovi. Vjeruje se da se često javljaju zbog oslabljena imuniteta pa kad organizam ojača, one mogu odjednom nestati.
 Jedite što više sirova voća i povrća te pijte čajeve koji će ojačati imunitet – čaj i kapi od imele, nevena, bazge, koprive, masline… Jer teško je boriti se protiv virusa ako vam je imunitet slab.

U našoj narodnoj medicini za liječenje bradavica koristi se rosopas (Chelidonium maius L.), i to svježi sok koji je žute boje ili njegova tinktura koja se na bradavicu nakapa dva puta dnevno. Mogu se stavljati oblozi od smokvina lista ili trpuca, a neki travari preporučuju i korijen maslačka, češnjak ili bijeli sok od mlade smokve.

Neizostavan je i macerat nevena koji sadrži terpenski alkohol i flavonoide koji uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga i sprečavaju kožne upale.

Preporuča se svaki dan nakon premazivanja tinkturom od rosopasa bradavice lagano čupkati prema van s iglom, spaljenom i obrisanom alkoholom. Nakon toga treba još jednom premazati bradavicu tonikom od rosopasa te nanijeti masticu.
Radi se od propolisa i kadulje pa se zbog ljekovitih sastojaka njome štiti i osjetljiva koža, a i odličan je med ili sirup za djecu od odabranog ljekovitog bilja za bradavice – propolisa, matične mliječi i cvjetnog praha. S tim se medom bradavice mažu od dva do tri puta na dan.

I aromaterapija nudi učinkovita eterična ulja s antivirusnim djelovanjem. Najčešće se koristi čajevac (Melaleuca alternifolia), ravensara (Cinnamomum camphora kemotip cineol) ili klinčićevac (Eugenia caryophyllata). Mješavinu eteričnih ulja možete kombinirati i s tinkturom rosopasa – prvo se dva puta dnevno nanosi tinktura, a zatim uljna mješavina.

Na bradavice nakapajte sok mlade smokve

Imate li bradavice na tabanima, namačite ih u toploj vodi zasićenoj morskom solju, a kad su omekšale, rašpajte kamenom za pete ili kamenom plavcem kako biste skinuli rožnati sloj. Na bradavice možete stavljati i obloge od soka mlade smokve i trpuca.

Eterična ulja ne nanosite na lice

Ulje eteričnog ulja čajevca može se nanositi neposredno na kožu, no ne treba ga nanositi na lice gdje je koža vrlo osjetljiva jer su mogući isušivanje i iritacija. Uljnom mješavinom, kažu aromaterapeuti, treba mazati i kad bradavice nestanu, barem još dva do tri tjedna jer je virus još pod kožom pa je to i terapija i preventiva dok se tijelo ne očisti u potpunosti.
Ako se netko od ukućana zarazio, ne koristite zajedničke ručnike i obuću.
Bradavice se lako prenose i ako se zarazi jedan član, često ih dobije cijela obitelj. Zbog toga su važne i opće mjere za prevenciju: osobna higijena, osobito često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja bradavica drugih osoba te izbjegavanje trljanja i trganja bradavica. Izbjegavajte i korištenje zajedničkog ručnika te odjeće i obuće.

Uz liječenje je važno osnažiti organizam

Kako bi se bradavice uspješno izliječile, važan je cjelovit pristup koji uključuje lokalno liječenje (tinkture, masti, gelovi) koje je važno svakodnevno primjenjivati kroz određeno razdoblje, ali i sistematska potpora imunološkom sustavu te prevencija nastanka i širenja bradavica.
To znači i promjene u načinu i stilu življenja, od zdrave prehrane do pojačane higijene i, naravno, aktivnu suradnju s doktorom koji može preporučiti i klasično liječenje. Bradavice, naime, upućuju na to da nam je ravnoteža organizma oslabila i da se trebamo “ojačati” iznutra.

Napravite sami mješavinu od eteričnih ulja

Mješavinu eteričnih ulja napravite od 10 ml biljnog ulja tamanua ili macerata nevena ili kantariona. Dodajte mu 20 kapi ravensare, 15 kapi ulja čajevca i 5 kapi klinčićevca. Primjenjuje se dva puta dnevno na bradavicu (ne smije doći u dodir sa sluznicom) pomoću vatiranog štapića kroz dva do tri tjedna.

Češće se javljaju kod djece nego kod starijih ljudi

Javljaju se po cijelom tijelu, na rukama i tabanima, te na bilo kojoj sluznici. Česte su i u usnoj šupljini. Javljaju se u bilo kojoj dobi, ali najčešće kod djece, a rjeđe kod starijih. Stoga djeci redovito mijenjajte čarape i čistite obuću.

Bradavice možete dobiti hodate li bosi po bazenu ili u jacuzziju, dok se tuširate, u svlačionici, na plaži, u sauni, te na svim mjestima gdje je toplo i vlažno. Mogu se prenijeti fizičkim kontaktom, a mogu se prenositi po tijelu na više različitih mjesta. S vremenom mijenjaju izgled, ponekad zbog iritacije kože prilikom trenja grudnjaka ili čarapa, ali i infekcije.

izvor: Biljna Medicina