BOROVICA

BOROVICA, Fructus-Baccae, Juniperi – Lignum, juniperi – Oleum Juniperi baccarum, Juniperus communis L.

 

Ljekarnički naziv: Fructus – Baccae, Juniperi – Lignum, juniperi – Oleum, Juniperi baccarum

Druga imena: Brinje, borovica obična, fenja, kleka, smreka, šmrika, venja

Strani nazivi: Engleski: Comon Juniper

Francuski: Genevrier

Njemački: Gemeiner Wachholder, Heide-Wacholder

Slovenski: Brin navadni

Talijanski: Ginepro, Coccola di ginepro

 

Vrijeme cvatnje: Travanj-svibanj

Stanište: Raste u borovim i brezovim šumama, planinskim krčevinama, šikarama, na neobrađenim i zapuštenim zemljištima. Voli suha ogoljela mjesta, ali se prilagođava svim vrstima tla, i na gotovo svim nadmorskim visinama, od razine mora do 3750 metara.

Ljekoviti sadržaj: Borovica sadrži oko 2.5% eteričnog ulja, 10% smole, 33% invertnog šećera, tanina, juniperozoida, gumu, vosak, jabučnu, octenu i mravlju kiselinu, soli organskih kiselina, flavonske heterozide; kalij, kalcij, mangan. Glavni sastojci eteričnog ulja su borneol,izoborneol, kadinen, pinen, kamfen, teripineol, terpentinski alkohol, kamfor borovice, tanin, glikozid juniperin.

 

borovica ili kleka

Ljekovito djelovanje: Borovica u prvom redu djeluje na respiratorni, digestivni i živčani sustav. Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici, prodire upravo borovica: ona npr. na neprokrvljena mjesta kao što su urinarni putovi u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana E.Colli djeluje kao urinarni antiseptik, što u takvoj situaciji predstavlja vrlo učinkovit lijek. Kod upornih bakterija u mokraći, borovicom se postižu brzi i sigurni rezultati. Antibaktericidno djelovanje borovice pomaže kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije (nefritis, cistitis,pielitis). Nadalje, u crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja, i to dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma, što pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i otpornost organizma na možebitne bolesti. Antiseptičko i antibaktericidno svojstvo borovice pomaže u liječenju upalnih procesa. Borovica je učinkovita i u liječenju dišnih organa, katara pluća ili kroničnog bronhitisa, tako da dovodi do iskašljavanja sekreta.

Od grančica borovice priprema se čaj, koji dovodi do pojačanog mokrenja. Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih oboljenja, lošeg zadaha iz usta, kod gihta, reume, eliminacije mokraćne kiseline, pročišćavanje krvi, upale mjehura i upale zglobova.

Eterično ulje upotrebljava se kod psorijaze, ekcema, bolesti zglobova, dišnih putova i organa, gihta i kod svih oboljenja želuca i crijeva.

Tinkturu od plodova borovice pak upotrebljavamo za liječenje bronhijalnog katara, pokvarenog ili otrovanog želuca, bolesti bubrega i mjehura, astme, reumatizma i išijasa. A dodavanjem bobica borovice rakiji, dobivamo ljekovito piće za liječenje raznih slabosti organizma, grčeve crijeva, vodenih bolesti i kod početnih simptoma gripe ili prehlade. Zdrobljene bobice koristimo za mazanje čela kod glavobolje, a zdrobljenim zelenim bobicama mažemo čireve, otekline, svrab, razna ispupčenja na koži, kraste, kožne lišajeve. Od borovice se rade ljekovite rakije kao što su Brinjevača u Sloveniji, Klekovača u Srbiji, Steinhager u Njemačkoj, Genevre u Francuskoj, Gin u Engleskoj…

Kontraindikacije: Upotreba borovice zabranjena je kod upalnih stanja bubrega i u trudnoći. Kod terapije borovicom treba strogo poštivati upute, jer svako predoziranje može izazvati štetne reakcije organizma, u prvom redu bubrega.

Napomena: Kod dužeg uzimanja pripravaka od borovica i borovice same, mokraća poprima miris po ljubicama.

 

RECEPTI:

Čaj za sva navedena oboljenja:

1 čajna žličica zgnječenih plodova borovice, 2 dl vode

Priprema: Borovice preliti kipućom vodom, poklopiti i pustiti da odstoji 15 minuta, a zatim procijediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šalicu, prije jela.

Sirup za liječenje dišnih organa:

500 g borovica, 3l vode, med

Priprema: Borovice kratko prokuhati u vodi, a nakon toga plodove zgnječiti, još jednom kratko prokuhati i dodati vode po potrebi. Prokuhanu masu protisnuti kroz sito i dodati med kad se ohladi tek toliko da nastane sirup. Sirup zatim punimo u staklenke sa širokim grlom. Djeca uzimaju tri puta po jednu čajnu žličicu, 1 sat prije obroka, a stariji dvije čajne žličice također sat prije obroka, triputa dnevno. Liječi tuberkulozu pluća i jača želudac.

Tinktura za sva navedena oboljenja:

2-3 šake zdrobljenih plodova borovice, 7,5 dl konjaka ili rakije

Priprema: Bobice borovice močiti tri tjedna, a bocusvakodnevno protresti. Procijediti. Uzimati jedan do dva puta tjedno po 15-20 kapi na kocki šećera ili s vodom, čajem…

izvor: Biljna Medicina