BOKVICA (Plantago lanceolata) Fam. Plantaginaseae

Popularni nazivi: muška bokvica, muški žilnik, muški tarpudac

Opis: Jedna od najrasprostranjenijih biljaka. Cenjena je od davnina. Postoje još dve sorte ove biljke: ženska bokvica (Plantago major), koja ima istu lekovitu vrednost i koristi se u iste svrhe, i glatka bokvica (Plantago media).

muški tarpudac bokvica žilnikSve tri vrste su zeljaste, živopisne, višegodišnje, samonikle. U zemlji imaju kratak rizom, iz kojeg izrastaju osnovni listovi oblikujući rozetu. Listovi su glatki. Takođe iz rizoma se formira i cve-tonosna stabljika na čijem vrhu se nalaze mali cvetovi grupisani u klas, kompaktno-ovalan, ili ovalno-cilindričan. Oblik lista varira u zavisnosti od sorte: kod muške bokvice (Plantago lanceolata) oni su sa dugom drškom i oštrim (zašiljenim) vrhom lisnog jezika; stablo je sa uzdužnim brazdama; kod glatke bokvice listovi su elipsasti, sa kratkom i širokom drškom i zašiljenim lisnim jezikom; ženska bokvica takođe ima listove sa drškom, široko-ovalne, glatke ili pomalo vlaknaste, raspoređene u rozetu iznad zemlje. Stabljika je cilindrična bez listova, visoka 10-15 cm. Cve-tovi su veličine do 2 mm, roze boje, grupisani u kompaktnom klasu.
Cvetovi se sastoje od 4 čašična i 4 krunična listića, smeđe boje kod muške bokvice, bele kod glatke bokvice, beličasto-žute boje kod ženske bokvice, a takođe poseduju i androceum od 4 pra-šnika. Plod je čaura jajastog oblika, sa 8-16 semenki. Cveta od maja do septembra.

 

Staništa: Može se naći od doline do podalpskih zona, po ravničarskim mestima i još više pored prometnih puteva, staza, puteljaka.
Uslovi za upotrebu: Sakupljaju se listovi u periodu april-sep-tembar i suše se rašireni u tankim slojevima. Osušeni listovi treba da zadrže prirodnu boju. Ne koristi se pocrnelo ili požutelo lišće.
Ženska bokvica se koristi cela, sa korenom – bez cvetnog izdanka.
Pošto se korenje dobro opere, biljka se suši, raširena u tankim slojevima u prostorijama koje su dobro provetrene.
Posle sušenja se čuva u džakovima ili u gomilama pokrivenim hartijom u suvim prostorijama.
Aktivna svojstva: Sluzaste materije, pentozan, tanini, gliko-zidi (aukubin), alantoin, vitamin K, triozid, filokinon, pektin, karotin, planteoza.

Farmakološko dejstvo:
– Interno: Antidijareik (protiv proliva), emoliens (sredstvo za omekšavanje kože) hemostatik (zaustavlja krvarenje), baktericid (uništava bakterije), cikatrizant (za isceljenje rana), snižava nivo holesterola u krvi, hipotenzor (smanjuje krvni pritisak).
– Spolja: Antiseptik (protiv zaraznih klica). Terapeutske indikacije: Bronhitis (upala bronhija – dušnica),
bronhijalna astma (otežano disanje usled suženja lumena bron-hija), dijareja (proliv), čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu (gastro-duodenalni čir), hipertenzija (povišen krvni pritisak), hi -perhole-sterolemija (povišen holesterol u krvi).

– Spolja: Varikozni čir (deluje kao antiseptik) potkožni čirevi (primenjuje se kupka), laringitis (upala grkljana), traheitis (upala dušnika), blefaritis (upala očnih kapaka), konjunktivitis (upala konjunktive), veliki kašalj, bronhijalna astma, TBC pluća (tuberkuloza pluća).
Ima depurativno dejstvo (prečišćava krv) i zato je dragocena za osobe koje pate od plućne i bubrežne insufijencije (reduko-vane funkcije pluća i bubrega), ekcema, herpesa (groznice).
Kod bronhijalne astme, majčina dušica i bokvica, kombino-vane u jednakim količinama, predstavljaju dobar lek.
U slučajevima bronhitisa i bronhijalne astme, čaj se priprema na sledeći način: 1 šolja hladne vode, kriška limuna (bez kore) i kašičica meda se ugreju do ključanja. Odmah pošto ugasimo vatru i prestanemo s kuvanjem, dodajemo 1 kašičicu gore pome-nute mešavine (majčina dušica i bokvica) i ostavimo da odstoji pola minuta. Kod težih slučajeva, priprema se svež čaj 4 puta dnevno i pije se u retkim gutljajima.
Sirup od bokvice pročišćava krv od toksina (otrovnih materija). Uzima se po 1 kašičica pre jela u periodu od 3 sedmice. Sveži, oprani i izgnječeni listovi se stavljaju na posekotine, ogrebotine (površinske povrede kože i sluzokože), na mesto ujeda otrovnih insekata, pasa i zmija.
Za sprečavanje stvaranja žuljeva na nogama, u toku duge šetnje, može se staviti u cipele nekoliko listova.
Efikasna je i kod malignih oboljenja žlezda: vranilova trava (mravinac), sveža ili osušena se stavi u maslinovo ulje. Flaša se napuni biljkom i preko nje se sipa ulje. Ostavi se da odstoji 10 dana na toplom mestu. Dobijeno ulje se stavlja na obolelo mesto, a preko toga se oblaže bokvica.

Kod gušavosti: Listove izgnječiti, pomešati sa solju i staviti na obolelo mesto.
Oblaganje lišća u vidu kataplazme na otvorene rane ubrzava njihovo zarastanje, čak i kod starijih osoba. Kada na nogama pored otvorenih rana postoje i mesta zahvaćena upalom, potrebno je držati ih najpre u hladnom čaju (infuzija) od sleza, ili u dekoktu od preslice (rastavića). Oko rana treba namazati mast od nevena.
Listovi bokvice su preporučljivi i u lečenju tromboze.

Način upotrebe:
– Infuzija: 1 punu kašičicu listova dodati na 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji pola minuta i procediti.
– Mešavina za čaj: Pomešati jednake količine bokvice i majčine dušice; 1 kašičicu mešavine dodati na 250 ml vrele vode.
– Kataplazma: Oprane i usitnjene sveže listove staviti na obo-lelo mesto.
– Sirup: Dve pune šake opranog i iseckanog lišća se potopi u toliko vode tako da, kada se stavi na vatru, lišće ne zagori. Ta-kođe, treba dodati i 30 g meda. Masu treba zagrevati na tihoj vatri uz stalno mešanje, dok ne postane gušća i lepljiva. Dobijenu smesu sipati u flašu.

 

Bokvica i med su izvrsna kombinacija: Znate li šta sve ova biljka liječi

Postoje biljke koje srećemo svaki dan, prolazimo pokraj njih, a da pritom uopće nismo svjesni koliko su ljekovite i korisne?

Jedna od njih je i ženska bokvica. Više puta se desi da je vidimo pokraj puta, nekad je i zgazimo, ili uopće na nju ne obraćamo pažnju – potpuno je ignorišemo i negdje je u svojoj glavi pohranjujemo kao najobičniji korov i tako se prema njoj i ophodimo.

Vjerujte da je to potpuno pogrešno. Kada bi se samo neki od nas malo više angažovali, saznali bismo svi da su bokvica i med idealna kombinacija za želudac i snažan imunitet – što sve više potvrđuju i doktori zvanične medicine.

Bokvica kao lijek je izuzetna, a njeno vrijeme u fitoterapiji i prirodnoj medicini tek dolazi.

 

Ljekovitost bokvice i sastav

Svaka domaćica zna da je salata neophodan dio svakog obroka, što zbog živih materija koje unosimo u organizam, zbog vitamina, dragocjenih minerala i svega toga što nam pomaže da budemo zdravi. Ako nemate vremena da prošetate do vaše pijace kako biste nabavili sezonsku zelenu salatu, svježu rukolu, kupus i slično, vi skoknite do vašeg dvorišta ili obližnje šume i naberite malo svježe bokvice. Ne samo što će to biti ukusna salata, već i izuzetno zdrava.

Iako će vam najvjerovatnije svojim izgledom djelovati kao obični štetni korov, u pitanju je veoma korisna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca. Također, bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, te za razne upale i otoke, dok se ljekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica i med imaju snažno delovanje na krv i sistem krvotoka, te na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vrijeme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Bokvica kao lijek može se primijeniti kod: hroničnog kašlja, bronhijalne astme, bronhitisa, drugih plućnih oboljenja i komplikacija, čira na želucu, čira na dvanaestercu, hemoroida, uboda insekata, vaginalnih infekcija, produžene menstruacije i krvarenja, ekcema i dermatoza, povreda i opekotina,bubuljica i akni na koži, upale bešike i infekcije mokraćnih kanala.

 

Koliko vrsta ima ova biljka?

Postoje tri vrste ove biljke i sve su samonikle: ženska bokvica, koja ima latinski naziv Plantago Major, poznata kao širokolista, muška (uskolista) – Plantago Lanceolat i srednja – Plantago media. Iako sva tri tipa imaju isti hemijski sastav, u narodu se dosad ponajviše upotrebljavala širokolista, jer ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda, kao i u popularnoj smesi koju čine bokvica i med.

Sve tri vrste biljke se koriste u našoj narodnoj medicini. List bokvice se može koristiti potpuno svjež kao obloga za saniranje rana nastalih od uboda insekata, samo ga malo zgnječite i prislonite na mesto uboda. Na isti način liječite opekotine i udarce.

U nekim dijelovima Balkana bokvica kao lijek se primjenjuje na slijedeći način: stavite svjež list bokvice iznad upaljača, malo ga oprljite pa ga tek onda prislonite na mjesto uboda, opekotine ili rane. Ova biljka sadrži dragoceni alantoin, supstancu koja stimuliše rast ćelija, te su vjerovatno zbog toga bokvica i med toliko cjenjeni u narodnoj medicini. Samostalno se koristi za liječenje najrazličitijih kožnih oboljenja.

Zahvaljujući alantoinu, kao i drugim dragocenim supstancama, ženska bokvica kao lek se koristi i za obnavljanje unutrašnje sluzokože, pa se često od nje prave lijekovi protiv čira na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, u te svrhe najbolje je da sakupite svježe listove ove biljke.

Ispitivanjem je utvrđeno da ona ima izuzetno dobra antibakterijska svojstva, tako da je ovo narodno-tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu. Svež sok (sirup) iscijeđen iz listova ove dragocene biljke koristi se veoma često za liječenje oboljelog želuca i crijeva. Svakako najbolja kombinacija su bokvica i med u omjeru 1:2 u korist meda. Samo jedna supena kašika dnevno, može vas riješiti svih tegoba i muka..

 

Kako se koriste bokvica i med za želudac

Da biste dobili ovaj izuzetni prirodni lijek za želudac i crijeva, najprije svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mjestima.

Nakon pranja, trebate je sitno iseckati, samljeti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promiješajte i iscijedite tečnost. Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namjenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubjedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje. Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup.

Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku. Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Također, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom dobijenim hladnom preradom. Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med, koji je hladno prerađen, ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem. Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema uputstvu, imat će izvanredno djelovanje. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari zvanične medicine. Ako ovoj recepturi dodate i čaj, napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korijena, liječenje će biti još uspešnije i brže.

Danas znamo da bokvica i med nisu jedino korisni kod organa za varenje, već i da postižu izvanredne rezultate kod bolesti respiratornih organa, za tu namjenu koristi se ljekoviti čaj.

 

Kako napraviti čaj od bokvice protiv kašlja

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svježih se izvlači ekstrakt, odnosno sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva lijeka je više nego dobra. Bokvica i med se također jako fino slažu u čaju.

 

Recept za čaj

Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vrijeme da odstoji. Dobro ga procijedite i pijte do tri puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, pa ga tada obavezno upotrijebite.

Također, bokvica se preporučuje i ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mješavinu za liječenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge, koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno nasjeckane bokvice i preliti sa decilitrom proključale vode. Kada se malo prohladi natopiti tampon čajem i koristite za intimnu njegu.

 

Sirup od bokvice recept sa šećerom

Da bismo napravili ljekoviti sirup od bokvice, koji pomaže za bolje iskašljavanje šlajma kod prehlade, kao i kod bolesti kakve su bronhitis, katar pluća, astma, trebat će nam nešto više strpljenja, ali ono se na kraju svakako isplati.

Za početak pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara, te u nju redajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmjenično sve do vrha. Smjesa se dobro nabije, zatvori i drži na ujednačenoj temperaturi tri mjeseca, najbolje zakopana u zemlji. Nakon 90 dana iscijedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

 

Bokvica u trudnoći da ili ne?

Iako se bokvica i med navode kao potpuno neškodljiva kombinacija, koju mogu koristiti djeca, starije osobe, dojilje i trudnice, za ovaj prirodni lijek ipak budite na oprezu i konzumirajte ga tek nakon konsultacija sa fitoterapeutom ili vašim ljekarom.

Ako vam česte migrene i snažne glavobolje ne daju mira, iskoristite ljekoviti sirup od bokvice tako što ćete ga namočiti na gazu i prisloniti na glavu kao oblogu. Da se oslobodite brojnih zanoktica, zgnječite nekoliko listova od svježe ženske bokvice (širokoliste) i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana možete proveriti rezultate, oni će vjerovali ili ne biti iznenađujuće dobri. Širokolista će upiti sav gnoj i saniraće upalu.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni sjeme bokvice, za koje je ustanovljeno da je veoma korisno za osobe koje pate od hemoroida. Uz ljekovito sjeme preporučuje se i kombinacija bokvica i med, koji će također doprinijeti boljem varenju.Također, bokvica kao lijek se sve češće koristi za izradu mehlema protiv ekcema, kao i njen svjež ekstrakt koji je koristan za sve tipove problematične kože (akne, bubuljice i sl.). Kako njen list sadrži fitoncide, supstance koje pomažu stabilizaciji stanja na koži.

 

Priroda nam nudi izobilje zdravlja, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe – bokvica i med su izvanredna kombinacija!

Sličan Post 2014-03-11 11:11:00. izvor: Biljna Medicina