Blagodati koje nam daju jagode

Čaj od lišća jagode stoljećima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.
Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

jagode S obzirom da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.
A zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, snižavanje temperature  i  kod bolova mišića.
Također su odlično su sredstvo protiv opeklina.
Sadrže obilje C vitamina, A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu . Najbolje ih je jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se bez šećera, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

One usto mogu i pomoći kod  oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žući i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca i kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka.
Vitamini C i A u jagodi su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale, pa će redovno konzumiranje jagoda  ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja kod mnogih žena.

izvor: Biljna Medicina